Fixarea unui obiectiv ambitios precum aderarea la zona euro in 2019 ar putea avea efecte benefice, de mobilizare a tarii, dar presupune o buna intelegere a eforturilor din partea politicienilor, stabilirea unor termene intermediare clare si consens larg politic si social, afirma Mugur Isarescu.

"Stabilirea obiectivului de intrare este o chestiune politica, nu depinde doar de BNR. Contribuim cu materiale, dar este o decizie politica. Parerea noastra este ca trebuie sa se faca cu un consens politic consistent (...) Personal nu am nimic impotriva tintelor ambitioase, dimpotriva, daca sunt in masura sa mobilizeze, nu sa descurajeze o tara, un popor, sunt binevenite", a afirmat guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intrebat daca sustine data inscrisa in proiectul programului de convergenta care urmeaza sa fie transmis la Bruxelles.

Seful bancii centrale a evitat un raspuns transant, preferand sa repete ca un astfel de obiectiv presupune in primul rand un consens larg, in principal politic, dar si social, inclusiv din partea cultelor religioase, la fel cum s-a intamplat in 2000, cand se negocia aderarea la UE.

"Despre 2018 - 2019 nu cred ca este in afara de o anumita realitate, dar este bine, daca ne ancoram la acest obiectiv, sa punem niste termene intermediare, pentru ca nu se va intampla asa ... de la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta si zice gata, ati intrat in zona euro. Sunt obiective poate chiar anuale (...) Are si un simbolism al ei (tinta 2018-2019 - n.r.) si nu sunt impotriva simbolismului", a spus Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

El a insistat si pe necesitatea ca politicienii sa inteleaga ce eforturi presupune un asemenea demers si ca acestia sa se angajeze sa respecte termene intermediare clare de indeplinit pentru a asigura succesul unui asemenea program ambitios.

Isarescu a reamintit ca a participat la discutiile din 2000 pentru programul de aderare la UE si multi decidenti, desi erau de acord, in principiu, cu asumarea lui se aratau suprinsi cand aflau ce angajamente trebuia indeplinite. "Ooo, Ooo. Nu pot sa va descriu mai bine decat prin acest Ooo. Pai, dar n-am inteles asa. Pai, dar ce-ati inteles? Aici poate sa insemne valuri, valuri, de dezbateri, de consensualizare reala, de intelegere", a mai spus guvernatorul BNR.

Premierul Victor Ponta a reamintit, miercuri, ca Romania si-a propus sa adopte moneda euro in 2019, cum a anuntat Guvernul si in luna februarie, surse oficiale precizand insa ca in programul de convergenta care va fi trimis la CE nu va fi mentionata nicio data pentru acest obiectiv.

In luna februarie, Guvernul si premierul Ponta au anuntat ca Romania indeplineste in acest an toate criteriile de aderare la zona euro, precum inflatia, rata dobanzii la obligatiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie publica sub 60% din PIB, fiind in grafic in ce priveste cresterea convergentei reale, si ca tinta pentru adoptarea monedei euro este anul 2019.

In aprilie 2013, tot Ponta spunea ca 1 ianuarie 2019 este un termen realist pentru adoptarea monedei euro.
In programul de convergenta transmis insa tot atunci Comisiei Europene se arata ca angajamentul de adoptare a monedei euro este mentinut "pentru o data la care va fi atins obiectivul privind indeplinirea criteriului nominal si real de convergenta". Guvernul nu a adoptat inca, in acest an, programul de convergenta care este aprobat anual si trimis la Bruxelles.

Sursa foto: Euro zone/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri