Contributia virata catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Polonia nu va fi diminuata de la 7,3% la 3%, asa cum a propus, la finele anului trecut, ministrul de finante al Executivului de la Varsovia, potrivit publicatiei de specialitate Investment&Pensions Europe (IPE).
O astfel de masura, care a condus la pierderi considerabile pentru participantii la sistemul de pensii private obligatorii, a fost luata in luna februarie 2009 in Romania, cand nivelul contributiei a fost “inghetat” de Guvern la 2%, in loc sa creasca la 2,5%, asa cum prevedea legea Pilonului II. Cresterea de la 2% la 2,5% va avea loc anul acesta, cand insa sistemul ramane sub calendarul de contributii prevazut initial. In 2010, contributia virata la fondurile obligatorii de pensii private trebuia sa ajunga la 3% din salariul brut al celor aproape 5 milioane de participanti.

Ca urmare a acestei decizii luate in 2009, cei 5 milioane de participanti la Pilonul II romanesc au pierdut o suma totala estimata la 303,3 milioane de lei, potrivit calculelor asociatiei de profil.

Spre deosebire de Executivul de la Bucuresti, cabinetul guvernamental polonez a inteles, dupa o dezbatere avuta cu asociatia poloneza a fondurilor de pensii, importanta neafectarii nivelului contributiei virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii. “Guvernul a luat decizia de a nu schimba nivelul contributiei virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii. In schimb, vom conlucra cu reprezentantii pietei de profil pentru eficientizarea activitatii fondurilor de pensii" , a anuntat Executivul polonez, citat de IPE.

Fondurile de pensii private obligatorii din Polonia sunt cele mai puternice de acest tip din regiune. Ele administreaza active de circa 45 de miliarde de euro in beneficiul a 14,4 milioane de clienti. In cei 11 ani de activitate, fondurile de Pilon II din Polonia au obtinut un randament mediu anual de aproape 10%, fata de o inflatie medie anuala mai mica de 4% in aceeasi perioada.

In Romania, potrivit unui studiu prezentat anul trecut la Banca Nationala, Pilonul II de pensii private reprezinta singura oportunitate de economisire pentru aproximativ jumatate din populatia tarii, care nu are resurse financiare pentru alte metode de economisire.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri