BRD-Groupe Societe Generale a raportat pentru 2009 un profit net consolidat in scadere cu 29% fata de anul precedent, la 812 milioane lei, in conditiile cresterii usoare a volumului de credite.
In conditiile unei cereri care a scazut puternic, totalul creditelor acordate de banca era la sfarsitul anului 2009 de peste 34,9 miliarde de lei, imprumuturile pentru persoane fizice reprezentand 48% din total.

"2009 a fost anul unui examen dificil, marcat de incertitudini referitoare la evolutiile macroeconomice. In 2009, bancile au fost supuse unor presiuni multiple legate de cresterea costurilor riscurilor si mai ales de asigurarea rentabilitatii operatiunilor în conditiile unei cereri extrem de reduse pentru produse si servicii bancare. Pentru noi, a fost un exercitiu de flexibilitate si de adaptare la efectele crizei, pe care l-am facut cu rezultate foarte bune", a declarat Guy Poupet (foto), presedintele BRD.

Datele prezentate de BRD sunt in standarde romanesti de contabilitate (RAS), sunt neauditate si nu includ impactul reevaluarii mijloacelor fixe ale BRD, in curs de finalizare.

In urma acestei reevaluari, rezultatul ar putea fi mai mic decat cel prezentat marti. "Estimam ca efectul acestei reevaluari la nivelul profitului net este o scadere de 15 milioane lei, la acest moment", se precizeaza in comunicatul bancii.

Costul riscului (provizioane) a crescut anul trecul la 1,104 miliarde lei, de la 484 milioane lei in 2008. "Costul net al riscului a cunoscut o crestere semnificativa in actualele conditii economice, ajungand la 316 puncte de baza", precizeaza banca. In 2008, costul net al riscului era de 141 puncte de baza.

Rezultatele consolidate includ rezultatele bancii, la care se adauga cele ale subsidiarelor BRD Sogelease, BRD Finance si BRD Securities.
Doar la nivelul bancii, BRD a obtinut anul trecut un profit net de 792 milioane lei (187 milioane euro), in scadere cu 30% fata de 2008, cand nivelul a fost de 1,127 miliarde lei.

Banca a obtinut anul trecut venituri din comisioane mai mari cu 7%, "in conditiile unei scaderi a volumului operatiunilor", veniturile din dobanzi au crescut cu 19%, iar cele din operatiuni de piata - cu 13%. Venitul net bancar a crescut cu 13%, la 3,613 miliarde lei.

In ceea ce priveste portofoliul de credite, acesta a crescut cu 1,8% anul trecut, la 34,865 miliarde lei, de la 34,26 miliarde lei la finalul lui 2008. Dintre acestea, 48% erau pentru persoane fizice.

Depozitele atrase de la clienti au avansat anul trecut cu 2,4%, la 29,249 miliarde lei, jumatate fiind de la populatie.

BRD a oprit anul trecut extinderea retelei, care a stagnat la 930 de unitati - a doua ca marime din Romania, dupa cea a CEC Bank - si a redus personalul la nivel de grup cu 3,8% (363 salariati), de la 9.443 la finalul lui 2008 la 9.080.

La nivelul subsidiarelor, doar afacerea de leasing operational de vehicule si managementul flotelor (ALD) a crescut, atat ca flota gestionata, cat si ca numar de clienti, in timp ce diviziile de credite de consum - BRD Finance - si de leasing financiar - BRD Sogelease - si-au restrans puternic activitatea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri