Piata bursiera a avut, saptamana trecuta, o evolutie negativa, marcata de caderea cotatiilor actiunilor celor cinci companii financiare (SIF) si deprecierea accentuata a titlurilor Rompetrol Rafinare.
SIF-urile au fost in scadere, spun brokerii, deoarece investitorii au ales sa-si marcheze profiturile, dupa castigurile obtinute, pe fondul privatizarii BCR, si pentru ca n-au mai aparut informatii noi in acest sens. In cazul Rompetrol, analistii afirma ca imixtiunea politicului in anchetarea managementului companiei petroliere a dus la o depreciere accentuata de peste 9% a titlurilor RRC, pe toata perioada analizata, bursa dovedindu-si, inca o data imaturitatea.


"O piata normala n-ar trebui sa fie sensibila la factori politici, ci sa evolueze conform analizelor specifice, tehnica si fundamentala", declara un broker. "Inca o data mediul politic pune o amprenta nefavorabila asupra pietei de capital, disensiunile aparute la acest nivel determinand o prudenta a cumparatorilor la Bursa, prudenta ce duce de regula la corectii negative, asa cum s-a si intamplat pe piata, in ciuda unor rezultate financiare promitatoare din partea mai multor emitenti", afirma Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. El mai spune ca "actionarii Rompetrol nu au mai tinut cont de rezultatele pozitive, rafinaria avand cel mai bun indicator PER, sub 5, si au preferat sa nu mai sufere o cadere a cotatiei similara celei din primavara si si-au cedat din detineri in piata".

Actiunile Rompetrol au fost cele mai lichide din piata, saptamana trecuta, dar si cele mai volatile, pretul acestora osciland intre 0,1050 lei/actiune si 0,1180 lei/actiune. Acest fapt a determinat scaderea indicelui BET, cu aproape 2%. La nivelul intregii piete, deprecierea reflectata de BET-C a fost de 0,8%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 0,5%. Valoarea tranzactiilor a fost si ea mai mica, fata de saptamana precedenta, fiind de aproximativ 221 milioane lei.

Daca Rompetrol a fost victima corectiilor de amploare, cealalta reprezentanta a sectorului petrolier, Petrom, a avut o evolutie pozitiva, dupa o perioada mai mare de scaderi. Desi pe parcursul saptamanii un titlu SNP a scazut sub pragul de 0,4000 lei/actiune, acesta si-a revenit atingand un maxim de 0,4220 lei/actiune. S-au tranzactionat volume reduse de actiuni SNP, fapt ce a determinat o pondere in totalul transferurilor de doar 5,2%, potrivit analizei Intercapital Invest.

Titlurile bancare s-au dovedit a fi, in perioada 31 octombrie - 4 noiembrie, cele mai stabile, nefiind influentate de scaderile actiunilor RRC si ale SIF. Banca Transilvania a consemnat cresteri, cu toate ca unii brokeri sunt de parere ca titlurile TLV sunt prea scumpe, in conditiile in care banca are un PER de 28. "Interesul pentru aceasta banca ramane mare intrucat pe standardele contabile IAS, probabil, se tine cont si de detinerile majoritare ale bancii in alte companii, existand o consolidare a profitabilitatii la nivel de grup", considera Razvan Pasol. Un alt aspect favorabil, pe care analistul il are in vedere, il constituie atractivitatea bancii pentru investitorii straini. Actiunile TLV s-au apreciat, saptamana trecuta, cu 2,6%.

BRD a rezistat in toata aceasta perioada in jurul nivelului de 13,000 lei/actiune, ceea ce ii determina pe brokeri sa remarce ca banca s-a stabilizat, de ceva timp, la aceasta cotatie, cu usoare cresteri sau scaderi.

Pe piata SIF-urilor, cele mai lichide actiuni s-au mentinut SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova. Scaderile pe acest segment au fost temperate de informatiile privind intentia Zentiva de a achizitiona toate actiunile Sicomed. Daca SIF 5 si SIF 4 ar vinde titlurile SCD pe care le detin, acestea si-ar dubla profiturile anuale, sustin analistii de la Intercapital Invest. Ei sunt de parere ca in zilele urmatoare si SIF-urile se vor alinia tendintei generale de scadere, care insa nu afecteaza trend-ul ascendent al pietei pe termen lung.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri