Capitalizarea bursiera ar putea ajunge pana la 40 la suta din Produsul Intern Brut in urma fuziunii celor doua piete bursiere, BVB si Rasdaq, a declarat joi directorul general al BVB, Stere Farmache.
"Ne-am propus o capitalizare de 30 - 40 la suta din PIB dupa procesul de fuziune BVB cu Rasdaq si o valoare zilnica a tranzactiilor intre 15 si 20 de milioane de dolari", a anuntat directorul BVB, in dezbaterea privind pietele de capital, la seminarul EU-COFILE de la Sinaia. Fuziunea celor doua burse urmareste o eliminare a fragmentarii pietei, care inseamna costuri nerationale, a explicat Farmache.


Acesta a precizat ca procesul de fuziune a pietelor bursiere din Romania este doar o etapa spre atingerea obiectivului principal - strategia de dezvoltare a pietei bursiere din Romania, a explicat Farmache, apreciind ca piata bursiera romaneasca va avea o dinamica puternica in comparatie cu tarile vecine, unde potentialul de crestere este saturat si nu va mai inregistra aceeasi dinamica in urmatorii ani.


"Romania are sansa sa ocupe pozitia a doua intre tarile regiunii in ceea ce priveste capitalizarea bursiera", considera directorul BVB. Bursa din Romania inregistrat la 30 septembrie o capitalizare de 14,3 miliarde de euro, fata de 2,64 miliarde de euro, in 2002, in timp ce Bursa din Ungaria avea o capitalizare de 30,83 de miliarde de euro (12,38 de miliarde de euro in 2002), Polonia, o capitalizare de 69,21 de miliarde de euro (27,5 de miliarde de euro in 2002), Cehia, 30,29 de miliarde de euro (9,70 de miliarde de euro in 2002), iar Bulgaria, 4,5 miliarde de euro (0,68 de miliarde de euro in 2002).

"Cred ca in continuare tendinta de crestere a celor doi indicatori principali bursieri - valoarea tranzactiilor si capitalizarea bursiera, se va mentine in continuare", a spus Farmache. Valoarea medie a tranzactiilor zilnice era la 30 septembrie, in Romania, la BVB, de 7,75 de milioane de euro, fata de 0,90 de milioane, in 2002, in timp ce, in Bulgaria, valoarea medie a fost de 3,72 de milioane de euro (0,69 milioane de euro in 2002).

Farmache considera ca in urmatorii doi-trei ani va exista posibilitatea sa ne apropiem de valorile de tranzactionare ale burselor din tarile vecine. "Ma refer la Romtelecom, celelalte societati din domeniul energiei si infrastructurii, Transelectrica, care este in derulare.
Anul 2006 ar putea fi un an in care am putea face un salt important pe piata bursiera", a explicat directorul general al BVB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri