Decizia prin care Banca Nationala a Romaniei a redus nivelul dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale in sedinta de astazi, la 6,5%, nivel minim de la adoptarea modelului de politica monetara ce se axeaza pe tintirea inflatiei, este salutata de cititorii Wall-Street.
“Este singura masura anticriza care se intampla in Romania de cand a inceput declinul. Dupa ce am platit dobanzi imense care au dus majoritatea IMM-urilor pe pierdere, martie 2010 este prima luna in care reducem costurile cu bancile. Este singurul lucru pozitiv care s-a intamplat pana acum”, afirma Vasile Mircea.

Un alt cititor – Stamate Valentin – se asteapta ca dupa aceasta masura a BNR, sa scada si dobanzile bancilor pentru produsele de creditare. “Sper ca DAE la programul Prima Casa sa devina simtitor mai mic decat un DAE la un credit ipotecar. Degeaba BNR coboara dobanda cheie daca diferenta intra in buzunarul bancilor si nu se reflecta in dobanzile creditelor”, spune cititorul.

Cum explica BNR decizia


Banca centrala se asteapta la continuarea procesului dezinflationist, in contextul scaderii ratei anuale a inflatiei de baza, dar atrage atentia ca incertitudinile legate de evolutiile externe, precum si cele ale preturilor administrate si volatile se mentin, potrivit comunicatului transmis de BNR.

"Perspectivele indica o continuare a procesului de dezinflatie, dar si mentinerea incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile", potrivit comunicatului BNR.

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis reducerea dobanzii cheie la un nivel minim record de 6,5%, in conformitate cu estimarile analistilor, care nu excludeau, insa, o reducere mai mica a dobanzii, de doar 0,25 puncte procentuale, in conditiile in care economia da in continuare semne de slabiciune, iar nivelul inflatiei nu este ingrijorator.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri