Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, a avertizat ca tara noastra nu isi poate permite luxul de a mai pierde timp in implementarea masurilor de reforma fiscala, in conditiile in care evolutia economiei este semnificativ mai slaba decat estimarile, iar in 2010 am putea vedea o crestere economica zero sau in continuare negativa.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a vizitat in numeroase randuri tara noastra cu ocazia evaluarilor trimestriale pe care le-a facut economiei, insa acum si-a contactat un profesor si s-a hotarat sa invete si limba romana. La conferinta de presa de ieri, Jeffrey Franks a citit un discurs in limba romana in care a prezentat concluziile vizitei sale.

Concluzia discursului a fost ca "Romania are nevoie de masuri ferme pentru a evita ca tara sa fie afectata de furtunile care afecteaza alte tari europene", potrivit declaratiilor in romana ale lui Jeffrey Franks.

De asemenea, Jeffrey Franks a acordat pentru Wall-Street un scurt interviu in care a vorbit despre ....

Wall-Street: Ce se va intampla daca guvernul nu o sa reuseasca sa reduca cheltuielile bugetare? Se va ajunge la o majorare de impozite?

Jeffrey Franks: Nu am ales sa implementam masuri de crestere a veniturilor bugetare pentru ca guvernul a decis sa reduca cheltuielile. O sa oferim guvernului o sansa de a implementa masurile de reducere a cheltuielilor pe care le-au anuntat si vom vedea dupa ce se va intampla, insa am fost asigurat ca aceste reduceri vor fi realizate.

Wall-Street: Va asteptati la proteste sociale in Romania ca urmare a reducerii salarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%?

Jeffrey Franks: Ma astept sa fie cetateni nemultumiti de aceste decizii luate de guvern, iar in democratie ei au dreptul sa isi exprime punctele de vedere si, prin urmare, ma astept sa faca asta. Totusi, sper ca orice manifestari fata de guvern sa fie pasnice si civilizate pentru ca asta este natura romanilor.

Wall-Street: Presedintele Traian Basescu a avertizat ca riscam "grecizarea" situatiei economice. Cum vedeti situatia Romaniei in comparatie cu Grecia?

Jeffrey Franks: Situatia Greciei este foarte diferita de cea a Romaniei. Grecia este membra a zonei euro, Romania nu este. De asemenea, Grecia are o economie de piata dezvoltata in timp ce Romania abia traverseaza perioada de tranzitie spre o economie de piata.

In Grecia datoria publica este de peste 100%, insa in Romania este de doar 20-30%, deci este diferenta foarte mare in ceea ce priveste valoarea datoriilor. Este adevarat ca Romania are un deficit bugetar ridicat si Grecia se afla tot in aceasta situatie, dar acesta este sigurul lucru similar intre cele doua tari.

Wall-Street: Ce impact va avea reducerea salariilor din sectorul public cu 25% asupra sectorului bancar? Va asteptati la cresterea creditelor neperformante?

Jeffrey Franks: Sistemul bancar din Romania a fost lovit de criza, dar ramane bine capitalizat si cu o lichiditate foarte buna. Sunt sigur ca va exista un impact asupra creditelor neperformante, dar nu ma astept sa creeze probleme. Ma astept ca bancile sa fie capabile sa absoarba creditele neperformante aditionale.

Wall-Street: Luna trecuta, FMI estima o crestere economica pentru 2010 in Romania de 5,1%. Acum prognozati doar un avans economic de 3,6% pentru 2011. De ce erati atat de optimisti la inceput?

Jeffrey Franks: La acel moment ne asteptam ca revenirea economiei romanesti sa fie vizibila de la inceputul lui 2010 si ca pana la finalul anului curent sa vedem deja crestere economica. Dar, ulterior, am observat analizand datele trimestriale ca nu apare revenirea asteptata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri