Greva declansata de angajatii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara impiedica semnarea contractelor pentru creditele garantate cu ipoteca (ipotecare, imobiliare, Prima Casa sau creditele de nevoi personale cu ipoteca). Cei care se afla pe ultima suta de metri pentru semnarea contractelor de credit pot avea de suferit.
In conditiile in care, pentru contractele de credite ipotecare, clientii necesita un extras de Carte Funciara valabil pentru a fi semnat de notar (sau trimis catre FNGCIMM in cazul creditelor Prima Casa), cei care se afla pe ultima suta de metri cu timpul alocat pentru semnarea contractelor pot avea de suferit deoarece risca sa le expire perioada de valabilitate a deciziei de aprobare a creditului, explica analistii Finzoom.ro.

Procedura in cazul creditelor Prima Casa presupune prezentarea unui extras de Carte Funciara cu o vechime mai mica de 15 zile pentru ca dosarul sa isi poata urma cursul normal si sa fie trimis catre FNGCIMM in vederea obtinerii scrisorii de garantie. Odata ajunsa aceasta scrisoare la banca notarul scoate un nou extras de Carte Funciara (pe care institutiile financiare il considera valabil timp de 5 zile) urmand ca apoi sa poata fi semnate contractele de vanzare-cumparare si cel de credit iar notarul sa inscrie ipoteca pe numele cumparatorului, inmanandu-i un nou extras de Carte Funciara.

FNGCIMM nu mai trimite scrisori de garantare pe perioada grevei, au declarat surse din institutie pentru FinZoom.ro, deoarece aceste scrisori au termen de valabilitate limitat, iar in cazul in care valabilitatea acestora expira inainte de incheierea protestului, dosarul trebuie retrimis la FNGCIMM (caz in care este necesar un alt extras de Carte Funciara).

Procedura in cazul creditelor standard cu ipoteca presupune ca notarul sa solicite un extras de Carte Funciara (pe care institutiile financiare il considera valabil timp de 5 zile) urmand ca apoi sa poata fi semnate contractele de vanzare-cumparare si cel de credit. Dupa semnarea contractelor notarul inscrie ipoteca pe numele cumparatorului si ii inmaneaza acestuia un nou extras de Carte Funciara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri