Daca la inceputul acestui an exista o efervescenta in piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania si problemele pareau sa fi disparut pe fondul prognozelor de crestere economica, ”optimismul de iarna-primavara s-a evaporat” si au aparut noi insolvente rasunatoare, spune Marian Dinu, managing partner DLA Piper, in cadrul conferintei M&A Outlook 2010, proiect sustinut de Enterprise Investors, Ernst&Young si Ensight Management Consulting.
Marian Dinu (foto) a dat drept exemplu insolventa lantului de retail Diverta, parte a holdingului RTC, respectiv al companiei DTH Television Grup, proprietarul televiziunii digitale prin satelit Boom TV.

”2010 nu va face exceptie de la criza financiara si efectele sale. Marea intrebare este daca suntem pregatiti pentru inca un an de criza? Asteptarile de la Guvern sunt complet nejustificate, sa speram ca nu vor face lucruri mai rele care sa agraveze situatia”, afirma Marian Dinu.

Potrivit acestuia, chiar daca situatia nu este mai buna, cel mai grav lucru pentru companii este ”sa stea pe loc si sa astepte”.

O solutie pentru iesirea din criza financiara o reprezinta consolidarea industriei, reprezentantul DLA Piper oferind doua propuneri in conditiile lipsei de lichiditati – gasirea de surse noi de finantare si reducerea datoriilor.

Pentru gasirea de noi surse de finantare cei care detin afaceri au trei optiuni – sa vanda tot (varianta potrivita doar in cazul business-urilor viabile), sa cedeze controlul, insa sa pastreze un pachet minoritar, respectiv fuziunea dintre egali, care se loveste de multe ori de diferentele culturale si interese.

Pe de alta parte, insolventa poate fi privita ca o oportunitate de a reduce datoriile. ”Oamenii sunt mai deschisi si constientizeaza ca este nevoie de o reorganizare. De asemenea, bancile isi doresc sa gaseasca o solutie pentru companiile aflate in dificultate. Am vazut insa mai mult reticenta in schimb din partea prezumtivilor investitori”, declara Dinu.

In opinia sa, este un moment foarte bun pentru noi achizitii, in conditiile in care se pot obtine valori mai bune si nu mai exista o asa mare putere de negociere.

Cititi si Insolventa la retaileri: Antidot sau amanarea falimentului?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri