Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au castigat 260 de milioane de lei pentru participantii la sistem, in timp ce fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au castigat 20,4 milioane de lei pentru contributori in 2009, potrivit unui anunt al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) care citeaza raportul pe 2009 al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


In total, fondurile de pensii au inregistrat in anul 2009 un profit net de 280 de milioane de lei (66 de milioane de euro), ceea ce reprezinta exclusiv beneficiul clientilor la aceste fonduri de pensii. Aceste sume reprezinta dreptul exclusiv al participantilor si sunt nete de comisioanele de administrare.

Totusi, spre deosebire de fondurile de pensii, societatile de administrare a acestor fonduri au inregistrat in cursul anului 2009 pierderi contabile totale de 40,7 milioane de lei (9,6 milioane de euro), reprezentand continuarea efortului financiar de sustinere a sistemului de pensii private din Romania.

In perioada 2007-2009, actionarii administratorilor de fonduri de pensii private au investit in Romania sume totale de 500 de milioane de euro pentru startul sistemului si finantarea activitatii de administrare in primii ani, aminteste APAPR.

Sistemul de pensii private romanesc, „sustinut cu banii de acasa” ai administratorilor

Aceste investitii sunt reflectate contabil ca si cheltuieli si pierderi nete pentru societatile de administrare. Situatia contabila deriva din faptul ca veniturile obtinute din comisioanele de administrare (percepute clientilor) sunt mult mai reduse decat cheltuielile operationale strict necesare pentru a mentine activitatea de administrare la standarde calitative si profesionale ridicate.

„Astfel, actionarii administratorilor continua sa sustina sistemul de pensii private din Romania „cu bani de acasa”, in conditiile in care nivelul redus al contributiilor, precum si nivelul foarte redus al comisioanelor nu asigura sustinerea financiara a activitatii de administrare’, explica Asociatia.

Potrivit legislatiei sistemului de pensii private din Romania, banii fondurilor de pensii (si care apartin exclusiv clientilor) si banii administratorilor fondurilor de pensii (care apartin actionarilor acestor administratori) sunt complet separati, atat fizic, cat si juridic si contabil.

„Cu alte cuvinte, nu exista legaturi intre situatiile financiare ale administratorilor si rezultatele financiare ale fondurilor de pensii. Mai precis, pierderile contabile ale administratorilor nu afecteaza in niciun fel profitul obtinut de fondurile de pensii, in beneficiul clientilor”, precizeaza APAPR.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri