Unul dintre fondurile de pensii private din România este sub lupa oamenilor legii într-o anchetă penală în care prejudiciul estimat este de 22 de milioane de lei. Este vorba despre fondul de pensii BRD Pensii Private, care a transmis o reacție cu privire la ancheta menționată în articol.

UPDATE: Fondul de Pensii vizat de ancheta derulată de autoritățile române este BRD Pensii Private. La jumătatea lunii mai a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras Alinei Andreescu aprobarea pentru a ocupa funcția de director general al BRD Pensii Private și a amendat-o cu 100.000 de lei. Măsurile veneau după ce ASF a efectuat un control la societatea de administrare de pensii private în urma căruia a constatat că directorul general și membrii Consiliului de Administrație au încălcat regulile de guvernanță corporativă și cele privind evidența situațiilor contabile ale administratorului. ASF sublinia la acel moment că interesele românilor care aveau pensii la BRD Pensii Private nu au fost afectate. Știrea completă AICI.

Reacția BRD Pensii Private

BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A (SAFPP) a transmis publicației wall-street.ro o reacție cu privire la ancheta autorităților. O redăm mai jos integral:

”Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale și înlăturarea din funcție a Directorului General. Toate autoritățile competente, precum și acționarii și auditorii statutari, au fost sesizați în mod corespunzător.
Acționarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigațiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal.

Precizăm că deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost și nu sunt afectate în niciun fel de această situație.

Menționăm, de asemenea, că SAFPP și BRD Groupe Societe Generale sunt două entități juridice diferite și niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situație”, se arată în reacția transmisă de instituția financiară.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Conform Ministerului Afacerilor Interne administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unități bancare, au sesizat în luna mai 2022 lipsa unor documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei.

În urma probatorului administrat a reieșit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare (726 de acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, fapte ce au fost reținute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajați din cadrul unei unității bancare și mai multe persoane juridice.

Este vorba despre 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj.

"La începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei", informează Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB), citată de Digi24.ro.

În urma probatoriului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte care ar fi fost săvârșite de 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi ai unei unități bancare şi mai multe persoane juridice.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2019-2022, doi angajați ai băncii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a şapte persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii. Banii ar fi fost transferați atât direct în conturile suspecților și ale celorlalte persoane fizice, cât şi în etape către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive.

"Acţiunea beneficiază de sprijinul mai multor subunităţii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului, precum şi din partea inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Gorj", arată sursa citată. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Sursa foto: Ion Sebastian / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri