Masurile de temperare a creditarii impuse de banca centrala par sa-si fi atins tinta, in luna octombrie creditul in valuta neguvernamental diminuandu-se cu 0,1%, exprimat in euro. Imprumuturile in valuta ale populatiei au crescut cu numai 0,9%, fata de 7,15 in septembrie, exprimate in valuta.

Creditul in lei a crescut, insa, cu 7,4%, in special din cauza aprecierii cu 6,9% a creditelor in lei luate de populatie (fata de 5,6% in septembrie). Fata de 31 octombrie 2004, in luna octombrie a acesui an creditul neguvernamental a crescut cu 32,2% indexat cu inflatia (in termeni reali), iar avansul anual al creditului in lei in termeni reali, de 43,3%, a ramas deocamdata sub cel al creditului in valuta, exprimat in valuta, de 51,5% (exprimat in lei, creditul in valuta a crescut cu doar 35,3% in perioada mentionata).

In acelasi timp, in luna a zecea, depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in euro, au crescut cu 0.8%, in special datorita cresterii cu 2% a depunerilor populatiei. Depozitele firmelor in valuta, exprimate in euro, au crescut in octombrie cu 0,2%.

Fata de perioada similara a anului precedent, insa, depunderile in valuta ale firmelor au avansat cu 81,5%, in vreme ce economiile populatiei s-au majorat cu 23,2%, urcand totalul depunerilor in valuta exprimate in euro cu 49,4%. Economiile in lei efectuate in octombrie au crescut cu 0,1%, pana la 16.193 milioane de lei noi, sau 20% din masa monetara, transmite BNR.

Anualizat, economiile populatiei au crescut in termeni reali cu 17,2%. In acelasi timp, depozitele in lei ale firmelor au scazut cu 1,5%, pana la 17.156 milioane lei noi, depozitele in lei la termen diminuandu-se cu 2,7% in favoarea certificatelor de depozit (<1%) si a depozitelor conditionate (<3,1%). Media anuala arata o crestere reala cu 51,6% a depunerilor efectuale de companii in lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri