Obligatiunile vor putea fi convertite la scadenta in titluri Avicola, in proportie de doua actiuni pentru o obligatiune. Vor fi emise 3.120.000 obligatiuni, cu o valoare nominala si un pret de vanzare de 2,5 lei/obligatiune. Emisiunea are o maturitate de trei ani, iar rata dobanzii este BUBID/BUBOR la sase luni la care se vor adauga 4% si va fi platita semestrial. Rata primului cupon este de 10,11%. Compania intentioneaza sa listeze obligatiunile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-o luna, avand, in prezent, acordul de principiu al BVB. Fondurile obtinute prin acest imprumut pe piata de capital vor fi folosite de catre Avicola pentru modernizarea capacitatilor de productie, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Avicola are un capital social de 9.348.950 lei, impartit in 3.739.580 actiuni cu o valoare nominala de 2,5 lei. Actionarul majoritar este SIF 4 Muntenia, cu o detinere de 98,2%. Din 1997 si pana la data de 14 aprilie 2005, cand a avut loc ultima tranzactie cu actiuni Avicola, s-au transferat doar 0,08% din capitalul social total, la o valoare a tranzactiilor de 1.820 lei, potrivit datelor Intercapital Invest. Comparativ cu randamentul celorlalte emisiuni de obligatiuni listate la BVB, se poate observa ca obligatiunile Avicola aduc cateva procente peste dobanzile pietei.

Totusi, avand la baza rezultatele financiare inregistrate in ultimii ani de societate si obiectul de activitate al acesteia, am putea spune ca in acest caz si riscul este mai ridicat, sustine Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. Majoritatea emisiunilor de obligatiuni denominate in lei noi implica in formula de calcul media BUBID/BUBOR oferind peste aceasta o marja de la 0,50% pana la 2,50%, procentele fiind cu atat mai mari cu cat investitia in respectivele emisiuni este considerata mai riscanta, a adaugat Pasol.

Dintre toate emisiunile de obligatiuni corporative emise pana in prezent, emisiunea Avicola are cea mai mare marja, de 4%. Analistii de la Intercapital Invest spun ca, in cazul acestei emiuni de obligatiuni, trebuie analizate riscurile legate de activitatea economica a companiei.

Societatea nu are rezultate financiare spectaculoase si este implicata intr-un litigiu cu APAPS in calitate de parata pentru pretentii semnificative, in valoare de aproximativ noua milioane lei, solutionarea acestui litigiu fiind incerta si putand afecta situatia viitoare a emitentului, spun analistii Intercapital Invest. Cu toate acestea, riscurile nu sunt excesive, adauga ei, mai ales ca actionarul este de incredere, SIF 4. Un alt element pozitiv avut in vedere este acela ca dimensiunea emisiunii este relativ redusa, iar Avicola are statut de companie consolidata, cu un istoric indelungat pe piata.

Perioada de subscriere la aceasta oferta este 23 noiembrie 2005-20 februarie 2006, iar intermediarul este SSIF Bucuresti Global Invest. In cazul in care oferta va fi suprasubscrisa se va aplica regula primul venit, primul servit, in functie de ordinea inregistrarii formularelor de subscriere. Prospectul emisiunii poate fi consultat la sediul societatii de brokeraj mentionata sau la sediul emitentului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri