Romania ar putea adera la zona euro in 2016, cu un an mai tarziu decat termenul oficial al Guvernului, de 1 ianuarie 2015, a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei economice din Senat si fost ministru al Finantelor.
"Este foarte posibil ca in noaptea de Revelion 2015-2016 sa nu trecem la euro, ci poate la solstitiul de vara sau la echinoctiul de toamna", a afirmat Vosganian, citat de Mediafax.

El considera ca daca Romania va ramane in recesiune in 2011 si cheltuielile bugetare nu vor fi reduse, trecerea la euro va avea loc abia in 2016.

Mai multi oficiali, printre care presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au vorbit in ultima vreme de posibilitatea amanarii intrarii Romaniei la zona euro fata de calendarul actual de aderare, care stabileste adoptarea euro in 2015.

Cele mai multe opinii vorbesc de o amanare de cel mult doi ani, perioada in care Romania ar putea continua reformele structurale, beneficiind de avantajul unei politici monetare independente. In acest interval, banca centrala ar putea calibra mai bine rata de schimb la care se va face trecerea de la leu la euro.

Pe de alta parte, unii analisti si oficiali considera ca Romania ar trebui sa pastreze actualul calendar de aderare, chiar daca obiectivul nu va fi indeplinit, pentru ca termenul de 2015 poate reprezenta un semnal de angajament politic mai puternic.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri