Banca Nationala a Romaniei (BNR) are o politica foarte bine pusa la punct si, astfel, reuseste sa mentina cursul de schimb la un nivel relativ constant, desi deciziile din mediul politic determina uneori miscari mai vizibile ale cursului, apreciaza Peter Svoboda, product specialist pentru Europa Centrala si de Est in cadrul companiei austriece Erste Asset Management, informeaza Mediafax.
"In Romania este dezordine in politica, sunt multe voci, insa au o banca nationala «al naibii de profesionista», care are o directie clara", spune Svoboda.

Potrivit analistilor Erste Asset Management monedele statelor din Europa Centrala si de Est vor incepe sa se aprecieze in perioada urmatoare, din cauza productivitatii economiilor.

Astfel, cursul leu-euro ar putea sa ajunga in decembrie la 4,22 unitati, iar pana in septembrie 2011 paritatea ar putea cobori la 4,1 lei/euro.

Pe de alta parte, Svoboda apreciaza ca Romania ar trebui sa emita titluri de stat cu maturitati mai lungi, de exemplu de zece ani, denominate in lei, in loc sa lanseze emisiuni in euro.

"Cu cat mai repede piata va vedea emisiuni de titluri de stat cu maturitati mai mari, de exemplu de 10 ani, cu atat va fi mai bine, atat pentru investitori, cat si pentru statul care emite titlurile. Un investitor care vrea sa investeasca in regiune va fi mult mai atras de bonduri denominate in lei si cu maturitate mai lunga. In cazul Romaniei, investitorul va miza pe o apreciere a leului in raport cu euro, pe o revenire a economiei, deci va fi mai atras de bonduri in lei, decat in euro", precizeaza Svoboda.

El a mentionat ca titlurile de stat cu maturitati mari sunt cautate in principal de fonduri de pensii, dar si de companii de asigurari, intrucat acestea vor sa plaseze banii pe termene lungi si la randamente ridicate

"In ultimele luni am vazut ca evolutia titlurilor de stat emise de Romania a fost plata, nu au fost schimbari. Investitorii cauta randamente ridicate, deci, Romania ar trebui sa lanseze acum titluri de stat si, sigur, aceste bonduri vor fi cumparate", subliniaza Svoboda.

In ultima perioada Ministerul Finantelor Publice a mentinut la 7% randamentul maxim acordat pentru titlurile de stat, desi prin aceasta nu a reusit totdeauna sa vanda integral emisunile programate.

Totodata, Svoboda este optimist in ceea ce priveste evolutia Romaniei, inclusiv din punct de vedere al cresterii economice.

"Analistii nostri cred ca Romania va avea in acest an o crestere economica negativa, de 2,1%, insa eu sunt mai optimist, am incredere mai mare in Romania, si cred ca in acest an va fi aproape de zero, poate va fi o scadere foarte usoara. Imi place povestea Romaniei, se construiesc multe si cred ca este inceputul unei povesti de succes", mai spune reprezentantul Erste Asset Management.

Isarescu admite: Politica monetara e captiva din cauza euroizarii economiei




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri