Avocatii a 362 de clienti nemultumiti ai BCR au depus actele pentru inceperea primului proces colectiv impotriva unei banci din Romania, iar primul termen de judecata a cererii de suspendare a platii ratelor a fost stabilit pentru 3 noiembrie, desi procesul de fond va incepe abia peste un an.
[Update] BCR: Nu am refuzat concilierea propusa de avocati

“BCR nu a refuzat concilierea propusa de avocati. Dimpotriva, constatam ca dorinta noastra de a gasi solutii practice pentru problemele clientilor, cu analiza fiecarei situatii in parte, nu a primit un raspuns adecvat din partea celor care ii reprezinta juridic pe clienti. Tot ce este posibil ca reprezentantii alesi ai clientilor sa fi dorit sa ajunga mai degraba in instant”, potrivit unei pozitii oficiale a bancii transmise wall-street.ro.

"Am depus actele la Tribunalul Bucuresti pentru declansarea procesului colectiv impotriva BCR. Am primit ca termen pentru procesul de fond data de 24 octombrie 2011, dar ordonanta presedintiala se va judeca pe 3 noiembire", a declarat, potrivit Mediafax, avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta in instanta clientii bancii.

El a spus ca, prin intermediul procedurii ordonantei presedintiale, clientii cer suspendarea platilor catre banca pe perioada procesului, dar a precizat ca este la latitudinea judecatorului sa decida daca se suspenda doar plata comisioanelor si clauzelor contestate sau intreaga suma de plata.

Piperea a mentionat ca in procesul colectiv pentru care s-au depus actele luni sunt reprezentati 362 de clienti ai BCR, care au incheiate 409 contracte de creditare cu banca.

"Cele mai multe credite sunt ipotecare, dar sunt si imprumuturi de consum cu costuri ridicate
, in cazul carora se percepe de exemplu un comision de monitorizare a riscului de circa 4% pe an, stabilit nu la soldul ramas de plata, ci la valoarea initiala", a explicat Piperea.

Printre clauzele considerate abuzive de clientii BCR se mai numara si dobanda de referinta interna a bancii.

In ultimele trei luni tot mai multi clienti nemultumiti de clauzele din contractele incheiate cu banci s-au organizat pe yahoo in cadrul unor grupuri pentru a discuta despre problemele intampinate si despre implementarea noilor reglementari din domeniul financiar introduse prin OUG 50 privind creditele populatiei. Primul grup a fost format de clientii Volksbank, ulterior fiind create grupuri impotriva clauzelor introduse de mai multe banci, printre care BCR, Bancpost, ING, Credit Europe Bank, OTP Bank si Alpha Bank.

Piperea a mentionat ca in cazul clientilor Volksbank nu au fost inca definitivate listele cu persoanele care vor incepe procesul colectiv impotriva bancii.

"Din perspectiva concilierii cu Volksbank nu mai este nimic de asteptat, fiind siguri ca mergem in instanta. Din pacate, insa, nu am definitivat listele cu persoanele care vor participa la proces", a spus Piperea.

Grupurile de pe yahoo formate din clienti nemultumiti ai BCR si Volksbank reunesc aproape 7.000 de persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri