Pierderile la nivelul sistemului bancar au urcat cu 240,5 milioane lei in trimestrul al treilea si au ajuns la 474,5 milioane lei (110 milioane euro) la sfarsitul lunii septembrie, insa bancile mari au inca rezultate pozitive.
"Dintre bancile mari, majoritatea s-au mentinut pe profit, iar rezultatele cu plus totalizeaza un castig de 1,3 miliarde lei. Restul bancilor au cumulat pierderi de 1,77 miliarde lei. Problema principala ramane, ca si pana acum, cresterea provizioanelor in tot sistemul", a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, citat de Mediafax.

Valoarea creditelor restante a crescut in luna septembrie cu 9%, la 15,66 miliarde de lei, nivelul acestora reprezentand 7,47% din totalul imprumuturilor, potrivit datelor BNR.

In primele trei luni ale anului, bancile cumulau un castig de de 100 de milioane de euro, jumatate din profitul pe integul an 2009, comparativ cu o pierdere de 50 de milioane de euro in perioada similara a anului trecut.

Totusi, dupa primele sase luni ale anului, institutiile de credit raportau pierderi nete de 234 milioane lei (55 milioane euro), comparativ cu un usor castig, de 90 milioane lei, in primul semestru de anul trecut.
In primul semestru, provizioanele constituite de banci insumau 20,2 miliarde lei, cu aproape 80% mai mari fata de valoarea din iunie 2009.

Anul trecut, sistemul bancar a inregistrat un profit net de 815 de milioane lei (200 de milioane euro), in conditiile in care 22 de institutii de credit au incheiat exercitiul financiar pe plus, iar 20 de banci au raportat pierderi, potrivit datelor centralizate de BNR.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri