MasterCard planuieste sa lanseze in Romania, in a doua parte a lui 2011, platforma Mobile Payments prin intermediul careia posesorii de carduri isi pot achita cumparaturile sau facturile cu telefonul mobil. In plus, anul viitor, alte doua banci din top 10 ar putea lansa carduri Pay Pass, dupa ce BRD a facut recent acest pas.
Platforma MasterCard Mobile Payments va permite consumatorilor ce detin un card sa isi achite facturile sau cumparaturile cu ajutorul telefonului mobil.

“Sper sa lansam Mobile Payments in a doua jumatate a anului viitor. In linii mari este vorba de un parteneriat pe care o sa il avem cu o banca sau un grup de banci, un operator de telefonie mobila sau mai multi si un furnizor de tehnologie. Alegerea variantei prin care se implementeaza acest serviciu depinde de interesele pe care le vor avea jucatorii la acel moment”, a declarat in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro Gabriel Ghita (foto), manager de dezvoltare a businessului pentru zona Europei Centrale si de Est in cadrul MasterCard.

In Romania mai exista varianta de plati cu telefonul prin SMS, dar aceasta este oportuna, in general, pentru plati de valoare redusa. In Brazilia, serviciul de plati prin intermediul telefonului mobil se numeste MasterCard Mobile Payment Gateway, dar inca nu se stie exact ce nume va avea in Romania.

“Suntem in discuti cu cativa parteneri pentru a incepe sa implementam Mobile Payments in Romania”, a explicat Gabriel Ghita.

El considera ca populatia o sa fie interesata sa isi plateasca facturile prin intermediul telefonului mobil. In prezent, platile de facturi se realizeaza cel mai des la sediile furnizorilor, desi exista modalitati moderne de plata (internet banking, debit direct sau plata la bancomat). “Categoria de persoane care folosesc internet banking este redusa, iar mersul la bancomat nu este cel mai comod si nici nu poti sa platesti facturile cu orice card la orice bancomat”, sustine Ghita.

77% dintre persoanele cu varsta intre 18 si 65 de ani care se ocupa de plata facturilor in gospodarie decid sa realizeze plata direct la ghiseul furnizorului. Doar 5% dintre cei care se ocupa de plata facturilor in familie folosesc bancomatele pentru plati, iar 2% folosesc serviciile de internet banking, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania

MasterCard a lansat in septembrie 2010 un serviciu care faciliteaza plata facturilor la bancomat indiferent de banca sau card.

“Am lansat in septembrie 2010 un serviciu de plata a facturilor la bancomat indiferent de banca si card. In curand o sa apara si aceasta posibilitate. MasterCard sustine plata facturilor la bancomat, insa este necesar ca aceste plati sa fie mai flexibile”, este de parere managerul de dezvoltare pentru ECE al MasterCard.

2 banci din Top 10 ar putea lansa carduri Pay Pass in 2011

Doua banci aflate printre primele zece institutii de credit din sistem dupa valoarea activelor gestionate ar putea lansa in 2011 carduri ce incorporeaza tehnologia de plata contactless MasterCard Pay Pass. GarantiBank a lansat platile contactless in 2008, iar BRD a facut acest pas in 2010.

“In mod cert vrem sa lansam Pay Pass si cu alte banci si sper ca anul viitor o sa realizam acest lucru cu 2 dintre jucatorii din Top 10 din sistemul bancar”, a declarat Gabriel Ghita. El considera ca la un anumit moment o sa devina o necesitate sa existe Pay Pass pe orice card, dar momentul depinde de planurile si prioritatile bancilor.

MasterCard intentioneaza sa continue campaniile de informare a consumatorilor pentru a arata ca tehnologia contactless Pay Pass faciliteaza platile.

“Cu siguranta o sa vedem anul viitor o crestere in mod accelerat a numarului de comercianti care accepta Pay Pass. Mic.ro accepta cardurile Pay Pass, iar aceasta modalitate de plata se potriveste perfect cu strategia de business pe care o are lantul de magazine”, afirma Gabriel Ghita.

Posesorii cardului Instant Pay de la BRD pot realiza plati la oricare dintre comerciantii la care este instalat un dispozitiv de pay pass. Pentru platile de pana la 100 de lei clientului nu i se solicita codul pin, acesta fiind necesar doar pentru platile cu o valoare mai ridicata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri