Analistii din Romania din domeniul financiar-bancar si-au exprimat opinia privind evolutia din 2011 a principalilor indicatorilor macroeconomici si ai pietei de capital. Ei considera ca economia o sa isi reia cresterea in 2010, inflatia se va reduce, iar principalii indici bursieri vor inregistra cresteri.
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si-au exprimat, in cadrul unui sondaj intern, opiniile privind evolutia a 12 indicatori macroeconomici si a doi indicatori ai pietei de capital pe parcursul anului 2011.

Toti respondentii la sondaj se asteapta la reluarea cresterii economice pe parcursul anului 2011 (mediana fiind 1,2%), dar si la persistenta unei inflatii ridicate desi in scadere substantiala fata de finalul anului 2010 (4,3% in decembrie 2011), insa peste limita superioara a intervalului tintit de BNR).

Referitor la modificarea ratei de politica monetara, cu o exceptie, toti participantii la sondaj se asteapta la reducerea acesteia in anul 2011.

Incadrarea in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI si UE este privita cu scepticism de majoritatea analistilor. Ei se asteapta la un deficit bugetar de circa 5% din PIB fata de tinta de 4,4% din PIB.

Analistii ce fac parte din AAFBR estimeaza si o performanta mai buna a investitiilor straine directe in 2011 fata de 2010.

Ei considera ca evolutia cursului de schimb EUR/RON o sa fie una stabila in acest an, insa exista si opinii ce indica o usoara tendinta de apreciere a leului fata de moneda europeana pe parcursul acestui an. Si in cazul ratelor dobanzii (ROBOR la trei luni) se estimeaza stabilitate, existand si posibilitatea unei majorari usoare.

In cazul pietei de capital, analistii se aşteapta o crestere de circa 11% pentru indicele BET (raportata la valoarea actuala de circa 5.780 de puncte) si de circa 28% in cazul BET-FI (fata de valoarea actuala de circa 23.500 de puncte).

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste peste 60 de analitti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri