Banca Transilvania, prima institutie care isi anunta rezultatele pe anul trecut, a inregistrat un profit net de 28,15 milioane de lei in ultimul trimestru din 2010. Banca a realizat in 2010 un profit net total de 97,85 milioane lei, in crestere cu 58% fata de sfarsitul anului precedent, cand anunta un profit net de doar 61,93 milioane lei.
Banca Transilvania a obtinut un profit net cu 58% mai mare in 2010 comparativ cu cel obtinut in 2009, in principal ca urmare a veniturilor inregistrate din dobanzi si a unui control strict al costurilor, sustin reprezentantii institutiei de credit.

"In anul 2010 ne-am focusat pe dezvoltarea sanatoasa a bancii. A fost un an dificil, insa, cu toate acestea, BT a urcat in sistemul bancar romanesc. Am ajuns la 1,5 milioane de clienti activi si am venit cu un plan responsabil, adaptat acestor vremuri. Am fost atenti la abordarea corecta a managementului riscului, provizionand chiar mai mult decat este reglementat. Toate activitatile au fost coordonate asa incat partea comerciala si prudentialitatea sa fie cat mai bine integrate", sustine Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Rezultatul operational al BT a crescut cu 27% in 2010, pana la nivelul de 775 milioane de lei. Realizarea unui venit operational de 1,48 miliarde de lei, cu 15% mai mare fata de 2009, s-a datorat in special veniturilor din dobanzi, din operatiuni cu titluri si din comisioane, se arata intr-un comunicat al BT.

Activele bancii au crescut cu 11% in 2010, fiind de aproximativ 21,6 miliarde de lei, fata de aproape 19,5 miliarde lei cat erau la finele anului 2009.

Profitul brut realizat de BT in 2010 este de 135,02 milioane lei, fata de 86,02 milioane, cat a fost inregistrat in anul precedent. Fata de prevederile bugetare ale anului 2010, profitul brut a fost realizat in proportie de 90%.

Raportul cost/venit inregistrat de banca a fost, la finele anului trecut, de 48%, fiind imbunatatit fata de anul precedent, cand era 55%, ca urmare a intensificarii masurilor interne de control al costurilor.

Cheltuielile operationale ale bancii au crescut cu 4% in 2010, ca urmare a cresterii activitatii bancii, urcand pana la 711,98 milioane lei.

Cheltuielile nete cu provizioane au crescut cu 22% anul trecut, pana la 640 milioane lei, din care costul net al riscului de credit a fost de 598 milioane lei. Bancherii de la BT pun cresterea costului net al riscului pe seama deprecierii calitatii portofoliului de credite. "In contextul economic actual, cresterea costului net al riscului pe fondul deprecierii calitatii portofoliului de credite a avut influenta asupra profitabilitatii, in ciuda cresterii veniturilor operationale si mentinerii la un nivel scazut a cheltuielilor de functionare", se explica in comunicatul transmis de Banca Transilvania.

Soldul provizioanelor din activitatea de creditare a crescut cu 80% in 2010 fata de anul precedent, de la 752 milioane lei la 1.356 milioane lei, din care 243 milioane reprezinta provizioane nedeductibile constituite suplimentar. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane este de 138%.

Portofoliul de credite al BT s-a majorat cu 10% in 2010, pana la 13,365 miliarde lei, ponderea fiind de 60,22% credite pentru companii si 39,78% credite pentru persoane fizice, respectiv 61,83% credite acordate in moneda nationala si 38,17% denominate in valuta.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 7,37% din totalul portofoliului de credite al bancii.

Rata de solvabilitate se situeaza la 13,66%, cu profitul inclus, peste nivelul impus de normele Bancii Nationale a Romaniei, de 8%.

Anul 2011 va fi unul plin de provocari, intr-un context economic national si international nesigur. Ne asteptam sa fie atins un varf al creditelor neperformante, iar marjele sa fie in scadere. Noi sunte pregatiti insa, iar abordarea BT va fi una de continuare a dezvoltarii afacerii, focus catre creditare, cresterea cotei de piata si oferte adaptate, concomitent cu o riguroasa gestionare a costurilor", a adaugat Robert Rekkers.

Portofoliul Bancii Transilvania cuprindea, la finalul anului 2010, peste 1.800.000 de carduri. BT avea, la aceeasi data, o retea de 536 de sedii, 805 bancmate si 15.000 de dispozitive pentru plata cu cardul la comercianti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri