Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat anul trecut un profit de 100 - 105 milioane lei conform calculelor pe standardele romanesti de contabilitate (RAS), valoare mai putin de jumatate fata de castigul din 2009, au declarat pentru Mediafax surse din actionariat.
"Inca nu s-a discutat despre politica de dividende pentru acest an, insa la un profit preliminat de 100 - 105 milioane de lei pe RAS, nu prea vad ce dividende ar putea sa se acorde. Daca vor da 40% din profit este nesemnificativ. Vor mai fi unele discutii privind dividendele la AGA de bilant", au afimat sursele citate.

Banca a consemnat in anul 2009 un profit de 237,9 milioane lei, de aproape cinci ori mai mic comparativ cu cel din 2008, de 1,11 miliarde lei.
In primele noua luni ale anului trecut, BCR a obtinut un profit de 75 milioane lei.

La adunarea generala de miercuri, actionarii au aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, potrivit caruia banca estimeaza un profit net pe standarde romanesti de contabilitate de 250 milioane lei, de 2,5 ori mai mare decat in 2010.

BCR nu a acordat anul trecut dividende din profitul inregistrat in 2009, ci a capitalizat castigul. Astfel, capitalul social a fost majorat cu 237,7 milioane lei, la 1,03 miliarde lei, prin cresterea valorii nominale a actiunilor de la 1 leu la 1,3 lei.

Conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS), profitul net dupa impozitare si interesele minoritare al grupului BCR a scazut in 2009 de 2,3 ori fata de 2008, de la 2,03 miliarde lei la 871 milioane de lei.

Diminuarea a fost determinata de majorarii cheltuielilor cu provizioanele, diminuarii veniturilor din comisioane si deoarece in 2008 au fost obtinute unele venituri extraordinare din vanzarea unor active.

BCR va anunta pe 25 februarie rezultatele financiare preliminate inregistrate anul trecut, odata cu actionarul sau majoritar banca austriaca Erste (EBS).

Bruynseels: Lichiditatea bursei trebuie sa se imbunatateasca substantial pentru listarea BCR

Lichiditatea bursei trebuie sa se imbunatateasca in continuare, substantial, pentru listarea BCR, a declarat presedintele executiv al bancii.

El a aratat ca listarea BCR nu depinde neaparat de reluarea cresterii economice, ci de lichiditatea bursei.

"Lichiditatea s-a imbunatatit in mod evident, dar mai are de evoluat. Nu este o chestiune de timp, ci de marime. Lichiditatea tot trebuie sa se imbunatateasca substantial pentru a evidentia valoarea BCR", a spus Bruynseels.

El a precizat ca procesul pentru listarea BCR este convenit cu SIF-urile, iar in acest moment nu exista un termen specific pentru listare.

Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.

In prezent, o societate detinuta 100% de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, detine 69,3% din capitalul BCR, iar participatii de circa 6% sunt detinute de fiecare dintre cele cinci societati de investitii financiare.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank avea obligatia sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii bancii, adica pana in octombrie 2009.

In august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel putin doi ani, dar poate fi realizata mai devreme, la solicitarea celor cinci societati, daca piata de capital va da semne certe de revenire.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri