AT&T vrea sa cumpere T-Mobile USA de la Deutsche Telekom, pentru 39 miliarde de dolari, creand un nou lider de piata in sectorul telecomunicatiilor mobile din Statele Unite, insa tranzactia va fi anchetata riguros de autoritatile pentru concurenta, transmite Reuters, citat de Mediafax.
AT&T, al doilea jucator pe piata americana a serviciilor mobile, este criticat pentru performantele slabe ale retelei si ar castiga, prin preluarea T-Mobile USA, acces la capacitati importante de extindere si acoperire a cererii de servicii video si de date, tot mai mare odata cu adoptarea la scara larga a smartphone-ului.

Deutsche Telekom scapa astfel de o operatiune a carei profitabilitate este pe o panta descendenta si castiga lichiditati importante, pe care le poate folosi pentru plata datoriilor si rascumpararea actiunilor.

Grupul german ramane insa expus pe piata americana, deoarece va obtine de asemenea, conform acordului, 8% din actiunile AT&T, devenind cel mai mare actionar al grupului.

Cota de piata a AT&T va creste prin aceasta tranzactie de la 32% la 43%, respectiv de la 96 milioane de clienti la 130 milioane. Actualul lider de piata, Verizon Wireless, controlat de Verion Communications si Vodafone, are o cota de piata de 34,5%.

Numarul trei pe piata, Sprint Nextel, a purtat negocieri pentru a fuziona cu T-Mobile USA care insa au esuat. Divizia americana a Deutsche Telekom este al patrulea operator de servicii mobile din Statele Unite.

Sprint Nextel, care va fi nevoita sa concureze cu doi rivali mult mai mari si mai puternici, s-a plans autoritatilor americane ca fuziunea AT&T - T-Mobile USA va rasturna dramatic echilibrul industriei wireless, dominata de acum inainte de cei doi giganti care vor controla aproape 80% din piata.

Autoritatile pentru concurenta din Statele Unite vor ancheta riguros tranzactia, pentru a se asigura ca facturile clientilor nu vor fi afectate in urma fuziunii. T-Mobile USA ofera in prezent unele dintre cele mai mici tarife din America.

AT&T anticipeaza insa ca va incheia tranzactia in urmatoarele 12 luni si a aratat ca grupul este pregatit sa renunte la unele active daca autoritatile vor impune o astfel de masura.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri