Piata locala de telecomunicatii a fost de circa 2,87 miliarde de euro anul trecut, in scadere cu 335 de milioane de euro fata de 2009, conform unui raport al France Telecom, actionarul majoritar al Orange Romania, cel mai mare jucator in domeniu.
Cifrele din ambii ani reprezinta veniturile din telefonie mobila si fixa, internet fix si transfer de date. Astfel, din valoarea pietei telecom de 2,87 miliarde de euro din 2010 lipsesc serviciile de televiziune estimate la peste 300 de milioane de euro.

Cea mai mare parte din aceasta piata il reprezinta segmentul telefoniei mobile, care in 2010 a fost de aproximativ 2,12 miliarde de euro, comparativ cu 2,42 miliarde de euro in urma cu doi ani.

O cota importanta din zona serviciilor de comunicatii este telefonia fixa, estimata la 443 milioane de euro in 2010 de France Telecom. In 2009, veniturile acestui segment erau in jurul a 486 milioane de euro.

In timp ce serviciile de voce au scazut ca urmare a concurentei preturilor, cele de internet fix au continuat sa creasca, chiar daca se mentin la valori mici. Astfel, in 2010, serviciile de internet fix au adus operatorilor afaceri de 184 milioane de euro, in timp ce in 2009 acestea erau de 171 milioane de euro.

Cel mai mic segment este cel al serviciilor de transfer de date, care a insemnat anul trecut 126 milioane de euro.

Veniturile pietei locale de telecomunicatii, conform France Telecom:

" In 2010, piata de telecomunicatii a fost lovita dur de criza economica si de masurile de austeritate draconice implementate de guvern. Intregul sector a scazut cu aproximativ 10,4% din cauza declinului continuu al veniturilor de telefonie mobila, care au scazut cu 12,4% comparativ cu 2009, dar si al scaderii numarului de utilizatori, lucru care s-a intamplat pentru prima data in Romania. Acest lucru a fost determinat de o diminuare a numarului de cartele pe segmentul prepaid. Clientii de business si-au optimizat de asemenea cheltuielile pentru telecomunicatii. Telefonia fixa ramane intr-o spirala a scaderii, in crestere fiind doar internetul fix, datorita succesului serviciilor broadband oferite de RCS&RDS si Romtelecom. Presiunea continua pe preturi este ceea ce conduce aceasta piata", explica oficialii France Telecom in raport.

In 2010, Orange Romania a avut venituri de 973 milioane de euro, in scadere cu 7,8 fata de 2009. Pe de alta parte, compania a ajuns la 10,46 milioane de clienti, pierzand in 2010 in jur de 531.000 de utilizatori (aproximativ 5% din baza totala de clienti), in principal din cauza evolutiei de pe segmentul de cartele preplatite.

Potrivit datelor grupului francez, clientii Orange Romania au reprezentat anul trecut aproximativ 36,7% din numarul total de aproape 28,5 milioane de cartele de pe piata locala. Conform aceluiasi raport, Vodafone a avut o cota de 34,4%, Cosmote de 24%, iar RCS&RDS de 4,9%.

Arbitrul telecom nu a oferit inca date privind numarul de cartele de telefonie mobila de la finalul lui 2010 si nici despre valoarea intregii piete de telecomunicatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri