Printre bancile care isi doresc sa se implice in listarea Romtelecom se numara Rothschild, Citibank, ING si BCR, a afirmat pentru wall-street.ro, Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
In prezent, ministerul si OTE, grupul grec care detine Romtelecom si Cosmote, cauta un consultant pentru listarea pe bursa a fostului operator monopolist sau chiar a companiei care va reiesi din fuziunea Romtelecom cu Cosmote.

"Obiectivul nostru este sa ajungem cu Romtelecom pe bursa, iar pentru a ajunge pe bursa trebuie sa apelam la consultanti si banci de investitii care sa deruleze acest proces. Suntem in faza in care impreuna cu OTE incercam sa gasim o formula pentru listarea actiunilor noastre pe bursa. Acestea pot sa ajunga simplu, prin Romtelecom, sau dupa o fuziune Romtelecom - Cosmote. Eu cred ca o fuziune ar fi benefica pentru ca ar genera o companie complexa si mai stabila pe piata serviciilor de la telefonie fixa si mobila, televiziune si internet. Dar cuvantul consultantului va fi cel hotarator", explica ministrul.

De altfel, Valerian Vreme se va intalni in urmatoarele zile cu managementul OTE pentru a discuta calendarul de listare a companiei, conform Mediafax.

Calendarul de listare va specifica si data pana la care va fi ales consultantul listarii Romtelecom.

"Am avut deja discutii cu cativa consultanti care au venit si si-au aratat disponibilitatea de a ne sprijini in acest proces. Sunt si consultanti romani si straini. Printre bancile de investitii se numara Rothschild, Citibank, ING si BCR", mai spune Vreme.

Inca nu a fost stabilita o data pentru listarea companiei, insa ministrul spera ca actiunile Romtelecom sa ajunga pe bursa in maximum un an.

In ceea ce priveste listarea operatorului pe bursa de la Bucuresti ori in strainatate, ministrul a afirmat ca strategia va fi prezentata de consultantii ce urmeaza sa fie alesi.

Decizia de a lista Romtelecom pe bursa a fost luata dupa ce OTE, grupul grec care detine compania, a hotarat sa nu cumpere pachetul de actiuni (46%) detinut de statul roman in cadrul Romtelecom, deaorece operatorul doreste sa isi miscoreze datoriile, iar in acelasi timp Grecia trece prin grave probleme financiare.

La finalul anului trecut Valerian Vreme declara ca isi doreste sa obtina un miliard de euro pe pachetul de actiuni detinut de stat la Romtelecom.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

Principalii concurenti ai Romtelecom sunt RCS&RDS si UPC Romania, iar ai Cosmote Orange Romania si Vodafone Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri