Impactul noului serviciu de harti pe terminalele mobile cu Android lansat luni de Google va fi minim asupra pietei de GPS-uri, considera Laura Samson, country manager al producatorului Mio, exemplificand cu date din piete vestice, unde serviciul Google a fost lansat anterior.
“Discutiile privind disponibilitatea acestui instrument de navigatie oferit de catre Google dateaza inca de la sfarsitul lui 2009, atunci cand erau déjà disponibile servicii similare adaptate si pentru piata din Romania. Noua aplicatie este déjà disponibila de ceva vreme pentru tarile din Europa de Vest, iar impactul asupra pietei GPS nu a fost inca unul major. Sa nu uitam ca majoritatea celor care folosesc un dispozitiv de navigatie achizitioneaza dispositive cu harti pre-instalate Full-Europe, cu un grad foarte mare de detaliere. In cazul descarcarii hartilor folosind aplicatia Google si a hartilor aferente pentru anumite state sau orase, costurile de Internet pot ajunge la niste valori destul de ridicate, in special daca utilizatorul le foloseste in afara tarii de origine”, spune Laura Samson.

De altfel si Dan Bulucea, manager al filialei locale a Google, a subliniat ca serviciul companiei pe care o reprezinta nu este creat pentru a intra in concurenta directa cu producatorii de GPS-uri, ci este unul “la indemana”, usor de folosit si eficient, dar nu se preteaza in toate situatiile.

Samson citeaza un studiu GfK din luna februarie care arata ca 89% dintre respondentii chestionati in Germania, Franta si Marea Britanie prefera echipamentele GPS dedicate sau incorporate in vehicul aplicatiilor pe mobile. “Pe langa acest lucru, 70% dintre cei care folosesc la ora actuala servicii de navigatie GPS pe telefonul mobil, au declarat ca ar prefera un sistem de navigatie portabil sau incorporat, in conditiile unei penetrari nete superioare atat in zona echipamentelor GPS dedicate cat si a telefoanelor mobile care includ functii GPS”, considera Samson.

Ea spune ca printre avantajele pe care dispozitivele GPS inca le ofera se numara dimensiunea ecranelor, luminozitate mai buna pentru navigatie, calitatea receptorului GPS precum si functii suplimentare si harti preinstalate pe regiuni extinse.

“Dezvoltarea de aplicatii GPS in zona de smartphone-uri este cu siguranta un trend pe piata in care activam, insa la acest moment credem ca zona de navigatie prin intermediul echipamentelor dedicate si cele prin intermediul smartphone-urilor se pot dezvolta in paralel si in urmatorii ani. La ora actuala, deja zona de hardware incepe sa scada ca pondere pe piata de GPS, in favoarea serviciilor adaugate, a hartilor si update-urilor de harti si a informatiilor din trafic, iar aceasta tendinta va continua probabil si pe viitor, echipamentul GPS devenind un echipament mult mai complex ce ofera o experienta de navigatie si nu doar ghidarea de la punctul A la punctul B”, incheie Samson.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri