Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a atras 10% din fondurile europene de 383 de milioane de euro disponibile pentru perioada 2007-2013, insa conducerea institutiei se asteapta ca procentul sa ajunga la 52% dupa ce se vor plati contractele semnate deja, a afirmat Valerian Vreme, seful MCSI.
Gradul mic de absorbtie este determinat de birocratia foarte mare, in special de faptul ca din momentul in care un proiect este aprobat pentru finantare dureaza intre 12 si 24 de luni pana cand acesta este implementat si solicitantul primeste banii.

Practic, conducerea ministerului se asteapta ca dupa vor incepe platile pentru contractele deja semnate ca gradul de absorbtie sa ajunga la 52%.

“Pe partea de contractare ne-am facut datoria. Cred ca Ministerul si-a facut treaba, iar in privinta procentului de absorbtie suntem pe un loc destul de bun. Stiti bine ca mi-am facut treaba. Avem planuri de nu ne vor ajunge banii”, a afirmat Valerian Vreme (foto) despre activitatea ministerului pe care il conduce in privinta accesarii banilor europeni

Pe de alta parte, 190 de contracte de finantare din totalul de 360 au fost semnate incepand cu septembrie 2010, momentul in care Vreme a devenit seful MCSI, a mai spus ministrul.

In lunile ce vor urma vor fi alocate:
· 40 milioane de euro pentru dotarea scolilor cu internet de mare viteza. Apelul se va deschide pe 20 iulie 2011.
· 90 milioane de euro pentru dezvoltarea comertului electronic. Apelul va fi lansat in august 2011.
· 84 milioane de euro pentru acoperirea cu internet broadband in zonele rurale, defavorizate. Calendarul este negociat in prezent cu Comisia Europeana, insa fondurile ar putea fi insa deblocate in luna noiembrie a acestui an.

Alocarea acestora sume va duce la absorbtia totala a fondurilor europene in domeniul IT&C.

“Parca a fost ieri. In septembrie mi se parea ca un mandat de zece luni este o vesnicie, dar a fost o perioada cu foarte multe provocari si timpul a trecut mai repede”, a mai spus ministrul despre perioada petrecuta la minister.

Absorbtia fondurilor europene este criteriul dupa care presedintele Traian Basescu a decis sa evalueze ministrii actualului Guvern deaarece Romania a atras foarte putini bani europeni pana acum si risca sa piarda sumele alocate. Evaluarea va avea pe 30 iunie, iar cei care nu au atras destui bani europeni vor fi demisi.

Romania poate accesa fonduri in valoare de 20 de miliarde de euro in perioada 2007-2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri