Piata europeana a ofertelor publice initiale (IPO) a ajuns la o valoare totala de 21,8 miliarde de euro in primul semestrul din 2018, in total fiind inregistrate 168 de tranzactii. Cifrele marcheaza o crestere de 5% (y/y) in ceea ce priveste sumele atrase de pe burse si de 4% in privinta listarilor realizate, potrivit raportului IPO Watch Europe, realizat de firma de consultanta si audit PwC.

Cresterea se datoreaza in mare parte evolutiilor din primul trimestru din 2018, cand valoarea IPO-urilor europene a fost impulsionata de cele doua mari listari inregistrate pe Deutsche Borse, divizia Healthineers a Siemens si divizia DWS Group a Deutsche Bank.

In trimestrul al doilea din 2018 activitatea de IPO a fost mai redusa la nivel european, cele 99 de IPO-uri colectand sume totale de 9,3 miliarde de euro. Acest lucru se traduce intr-o scadere de 43% in ceea ce priveste sumele atrase si de 7% ca numar de IPO-uri lansate, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, cand 106 IPO-uri au atras 16,2 miliarde de euro.

In Europa continentala, pietele de capital scandinave continua sa fie active in privinta listarilor derulate avand 24 de IPO-uri care au atras 1,8 miliarde de euro in acest al doilea trimestru. Cel mai mare IPO din regiune a fost Kojamo, o companie finlandeza cu afaceri in domeniul imobiliar. Cel mai mare IPO al trimestrului a fost Ceva Logistics care a atras 1,1 miliarde de euro pe bursa SIX Swiss Exchange, ceea ce reprezinta 12% din valoarea totala a IPO-urilor din trimestrul al doilea si a fost singurul „mega” IPO al trimestrului.

„Din cauza potentialului razboi comercial dintre Statele Unite ale Americii si partenerii sai, dar si a negocierilor pentru Brexit volatilitatea isi poate face simtita prezenta pe pietele bursiere, ingreunand eventualele listari anuntate in Europa. In ciuda unui trimestru doi mai discret si a situatiei politice si economice curente, pietele sunt in continuare deschise si se efectueaza tranzactii. Preturile de listare vor ramane, cel mai probabil, o provocare, in timp ce investitorii sunt tot mai selectivi. Acestea fiind spuse, ne asteptam sa asistam la o crestere a volumelor listarilor in cea de-a doua parte a anului”, spune Sorin Petre, partener, servicii evaluare si analiza economica, PwC Romania.

Bursa din Londra a atras cele mai valoroase IPO-uri

In trimestrul al doilea, London Stock Exchange a ramas prima piata de capital din Europa, atat din punct de vedere al volumului cat si a valorii IPO-urilor anuntate. Sumele colectate de 2,5 miliarde de lire sterline din cele 25 de listari sunt cu 25% mai mari comparativ cu cele din trimestrul al doilea de anul trecut, cand 24 de IPO-uri au atras 2 de miliarde de lire sterline.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, singurul IPO realizat in primul semestru a fost cel al Purcari Wineries, care a reusit sa atraga 186 mil. lei in oferta. Luna aceasta, grupul rus Vimetco a incercat sa vanda un pachet de 53,7% din actiunile producatorului de aluminiu Alro, printr-o oferta publica secundara (SPO), insa tranzactia a esuat din cauza interesului redus manifestat de investitori.

„Putem caracteriza prima jumatate de an pe Bursa de Valori Bucuresti drept una efervescenta, in conditiile in care indicele care include dividendele, BET-TR, a crescut cu 11% la finalul primelor sase luni. In acelasi timp, furnizorul global de indici MCSI a revizuit pozitiv o parte dintre criteriile de accesibilitate ale Romaniei transmitand un semnal pozitiv atat investitorilor cat si potentialilor investitori. In acest context, ne asteptam ca partea a doua a anului sa mentina aceasta traiectorie pozitiva. Consideram ca semnalele primite pana acum de pe piata de capital de la Bucuresti sunt incurajatoare atat pentru investitori, cat mai ales pentru companiile care sunt tranzactionate pe Bursa”, spune Ileana Gutu, senior manager, departamentul de evaluare si analiza economica, PwC Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri