Nokia Siemens Networks Romania, filiala locala a unuia dintre cei mai mari furnizori mondiali de echipamente pentru telecomunicatii, isi doreste sa fie partener pentru lansarea primei retele de internet de mare viteza 4G (LTE) si sa devina lider in acest domeniu, a declarat Angela Haraga, directorul general al companiei, in prima conferinta de presa de la numirea sa ca CEO.
"Vrem sa avem prima implementare LTE si sa fim numarul unu in Romania. Asteptam sa vedem ce decide regulatorul in privinta licitatiei de licente. Noi ne asteptam ca aceasta sa aiba loc la inceputul anului viitor, iar primele implementari sa fie spre finalul anului 2012. Acum suntem in faza in care identificam potentialii parteneri cu care sa livram aceste servicii. Totul este la nivel exploratoriu. Nu avem inca semnale ca operatorii au vreun plan concret. Nu am fost invitati la cereri de oferta", explica managerul.

"Benzile de frecvente 2500-2690 MHz si 790-862 MHz destinate introducerii sistemelor de comunicatii mobile de banda larga vor fi scoase la licitatiedupa eliberarea acestora de catre MApN, ceea ce estimam ca se va intampla cel mai devreme in 2012", a afirmat pentru wall-street.ro, Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii

Serviciile 4G (long term evolution- LTE) permit viteze de acces la internet de pana la 100 de Mbps. Prin aceasta tehnologie, navigarea pe internet, aplicatiile de e-mail, cele de partajare de continut video ori descarcare de muzica vor raspunde aproape imediat la comanda utilizatorului, un exemplu fiind descarcarea unui film de 90 de minute in aproximativ un minut.

Haraga spune ca serviciile de internet de mare viteza raman businessul de baza al companiei, insa pe viitor furnizorul se va orienta si catre servicii si domenii noi precum energia verde si domeniul solutiilor machine to machine (M2M).

" Vrem sa oferim servicii noi, de exemplu, consultanta pentru construirea de noi modele de business. Pe de alta parte, vrem sa ne extindem in domeniul energiei verzi pentru ca tot mai multi operatori vor solutii care sa reduca consumul de energie si care sa fie prietenoase cu mediul. Iar in domeniul solutiilor machine to machine exista un potential foarte mare de crestere. Acum ne adresam unui numar restrans de clienti, dar vrem sa largim aria si ma refer la companiile din utilitati, din media, la institutii guvernamentale care investesc tot mai mult in infrastructura" afirma sefa Nokia Siemens Networks.

Cum functioneaza solutiile machine to machine?

Practic, pentru a avea acces la aceste servicii, un utilizator are nevoie de un terminal inteligent care sa afiseze informatiile (telefon, tableta PC). Datele sunt oferite de un operator de telecomunicatii care foloseste reteaua unui furnizor de echipamente telecom.

Printre serviciile care se pot oferi se numara cele de corelare a traficului (informatii in timp real despre trafic, rezervari de spatii de parcare) sau cele de incarcare electronica a masinilor (informatii despre locurile in care se poate alimenta automobilul).

"Operatorii sunt foarte interesati de acest domeniu pentru ca este un business cu o crestere mare, de aproape 35% anual la nivel mondial. Pana acum, in Romania, piata nu s-a putut dezvoltat din cauza lipsei de terminale inteligente", mai spune managerul.

Cine este Angela Haraga:

Noul manager al Nokia Siemens Networks, are experienta de peste 13 ani in industria telecom si il inlocuieste pe Dragos Chivu, care a parasit compania la inceputul lunii mai pentru a fi director de marketing pe zona de date mobile la Vodafone Romania, a doua companie de telefonie mobila de pe piata locala.

Din 1998 de cand a intrat in industria telecom, Angela Haraga a ocupat diferite functii de management in cadrul companiilor Nokia Networks România si Nokia Siemens Networks Romania. In 1997, Haraga a lucrat timp de 11 luni in domeniul vanzarilor de publicitate pentru Pro TV, cel mai urmarit canal de televiziune din Romania.

Managerul a absolvit in 1999 Facultatea de Comert Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Nokia Siemens Networks (NSN) este un furnizor de echipamente de telecomunicatii creat in 2007 printr-un parteneriat intre Nokia si Siemens Communications.

Principalii competitor ai companiei pe piata locala sunt Ericsson, Alcatel-Lucent, Huawei Technologies si ZTE.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri