Aproximativ 62% dintre proprietarii de case in care serviciile de internet, televiziune si telefonie fixa au fost cumparate la pachet de la un singur operator telecom nu ar schimba abonamentul pentru a trece la un alt furnizor de comunicatii, arata un sondaj Eurobarometru.
De altfel, in jur de 41% dintre familiile din Romania care au acces la internet, televiziune si telefonie fixa au afirmat ca au cumparat aceste servicii de la un singur operator. Media Uniunii Europene este de 42%.

Pe de alta parte, in Europa, in jur de 77% dintre cei care s-au abonat la un singur furnizor spun ca nu si-ar schimba operatorul.

In acelasi timp, 12% dintre romanii care au un pachet de servicii de telecomunicatii spun ca isi doresc sa isi schimbe operatorul, dar nu reusesc acest lucru. Procentul este la acelasi nivel si in UE.

In general, utilizatorii amana schimbarea operatorului pentru ca le este teama ca temporar nu vor avea acces la anumite servicii, dar se tem si ca vor plati mai multi furnizori in timpul procesului de transfer. De asemenea, se plang de lipsa de claritate cu privire la demersurile necesare pentru trecerea de la un operator la altul.

Doar 8% dintre romanii care au pachet integrat si-au schimbat pana acum furnizorul telecom, in timp ce in Uniunea Europeana media este de 12%.

Cu toate acestea, 45% dintre respondentii romani spun ca s-au confruntat cu caderi ale serviciului de internet, 25% afirma ca in cazul care au intampinat probleme, furnizorul de internet nu le-a oferit sfaturi utile pentru rezolvarea situatiei, iar 31% afirma ca viteza de internet nu este cea din contract.

In acelasi timp, 45% dintre familiile din Romania care au un pachet de servicii telecom nu s-au confruntat niciodata cu caderi ale relelei de internet, 69% au primit sfaturi utile de la operatori atunci cand s-au confruntat cu probleme, iar 59% au afirmat ca vitezele de download si upload sunt cele din contractul de achizitie.

Sondajul a fost realizat in perioada 9 februarie - 8 martie 2011, pe un esantion de 1.053 de gospodarii din Romania.
La nivelul UE au raspuns reprezentantii a 27.000 de gospodarii.

Date despre accesul la internet, televiziune fixa in Romania:

- 7,3 milioane de gospodarii
- 41% dintre cei care au gospodarie internete, televiziune si telefonie fixa spun ca le-au cumparat de la acelasi furnizor
- 5,74 milioane de abonati de televiziune
- 3,89 de abonati de telefonie fixa
- 3 milioane de acces la internet fix de mare viteza

Surse: Eurobarometru, ANCOM






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri