Romania a inregistrat in primul semestru din acest an una dintre cele mai mari cresteri in privinta vanzarilor de electronice, electrocasnice si IT, fiind depasita doar de Slovacia si Rusia, potrivit unor date ale companiei de cercetare GFK centralizate de wall-street.ro.
Astfel, romanii au cumparat in primul semestru din acest an bunuri de folosinta indelungata in valoare de 613 milioane de euro, mai mult cu 11,4%,fata de perioada similara din 2010. Comparativ, in Rusia cresterea a fost de 39%, iar in Slovacia de 14,1%.

Avansul mare din Romania a fost determinat in special de sectorul IT, cel al electrocasnicelor mici si foto, toate cele segmente inregistrand cresteri de peste doua cifre.

Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata in Romania in S1

"Nevoia consumatorului de a avea acces la internet, precum si importanta crescanda a acestuia in viata de zi cu zi pentru a invata, a socializa, a face cumparaturi, a se distra, l-a determinat sa priveasca produsele IT ca pe niste accesorii obligatorii", afirma oficialii GFK despre vanzarile de laptopuri, PC desktop-uri, monitoare sau periferice care au crescut cu 26,6% in primele sase luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2010.

Totodata, sectorul foto a crescut cu 22,5%, iar cel de electrocasnice mici cu 12%. In timp ce produsele de telecomunicatii, electronicele de larg consum precum si electrocasnicele mari au crescut intr-un ritm mai lent, de sub 10%, singurul domeniu care a ramas pe scadere este cel al echipamentelor de birou. Scaderea pe acest segment a fost de 15,3%.

In timp ce anul trecut dintre cele 18 tari monitorizate de GFK, doar patru inregistrau scaderi ale vanzarilor, anul acesta in aproape jumatate dintre tarile incluse in studiul companiei de cercetare s-au raportat diminuari. Datele pentru Ucraina si Polonia nu au fost inca publicate, iar deocamdata studiul prezinta situatia din 16 tari.

Cea mai adanca scadere a fost inregistrata de Grecia, unde vanzarile de aspiratoare, calculatoare, televizoare sau aparate foto au scazut cu aproape un sfert.

Scaderi foarte mari s-au inregistrat si in alte tari care se confrunta cu serioase probleme economice. De exemplu, in Spania au fost de 18%, in Portugalia de 11,1%, in Marea Britanie de 12%, iar in Italia de 7,4%.



Observatie: Datele despre vanzarile din Suedia, Marea Britanie, Rusia, Turcia si Cehia au fost calculate la cursul din 30 iunie 2011, respectiv 30 iunie 2010.
Procentele de crestere ori scadere prezentate pentru aceste cinci tari in tabelul de mai sus sunt diferite de procentele de pe site-ul GFK Temax. Diferenta este determinata de faptul ca pe site-ul GFK calculul este facut in functie de moneda nationala, in timp ce wall-street.ro a facut calculul raportat la moneda euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri