Eduard Pughin, director operational al Maguay, a vorbit pentru wall-street.ro despre strategia pe care o abordeaza in prezent compania pe o piata dominata de multinationale, despre noile solutii aflate in plin proces de dezvoltare si despre planurile de viitor ale grupului IT care nu include inca tabletele PC.
Wall-Street.ro: Ce parere aveti despre ce se intampla acum cu fabrica Nokia de la Cluj?
Eduard Pughin:
In cazul Nokia sunt doua situatii: una obiectiva si alta subiectiva. Cea obiectiva face referire la compania in sine care nu se afla in cea mai buna forma pe piata. Au pierdut mult in ultima vreme si este decizia grupului de a scadea costurile. Cea subiectiva vizeaza faptul ca nu ne-am indeplinit angajamentele – nu exista autostrazi, centuri ocolitoare, aeroport cu terminal cargo si multe altele. Au venit si cand s-au hotarat sa plece au plecat. Noua nu ne ramane nimic. Piata din China, unde Nokia isi desfasoara acum activitatea, este uriasa. Poate ca au facut socoteli din care a rezultat ca au mai multe sanse pe piata de acolo.

Wall-Street.ro
: Ce noutati aduce Maguay la cea de-a noua editie a evenimentului No Time For Downtime?
Eduard Pughin: Venim in cadrul acestui eveniment cu o confirmare a reorientarii statutului Maguay pe piata din Romania. Profilul se afla intr-o evolutie inca din anul 2007, evoluand de la un constructor de sisteme la un integrator de sisteme . Prin integrarea de sisteme am dezvoltat infrastructura hardware, software si aplicatii - toate reunite intr-un sistem unitar de calcul urmarind cimentarea profilului pe piata romaneasca drept integrator de sistem. Din 2011, alaturi de servere, notebook-uri si PC-uri se adauga storage-urile (capacitatile de stocare – n.r.) ce urmeaza a fi vandute din 2012 sub marca proprie Maguay.

Wall-Street.ro: Servere, notebook, desktop, storage. Lanseaza Maguay si tablete?
Eduard Pughin: Piata tabletelor este foarte riscanta. Lucrurile sunt intr-o schimbare senzationala, tehnologiile nu sunt foarte stabilizate si astfel nimeni nu stie pe ce solutie de tableta va merge. Exista aici si o alta abordare: putem oferi tablete pentru proiecte in mediul universitar ori medical.
Wall-Street.ro: Despre ce este vorba mai exact?
Eduard Pughin: O varianta ar fi classmate PC-urile – o solutie prin care invatamantul romanesc poate ajunge la standardele din Vest. Pana acum am vandut doar PC-urile in sine. Interesant aici este conceptul de invatare in clasa virtuala e-learning. Prin acest sistem urmarim sa cunoastem mai bine scolile, inspectoratele scolare, sa vedem unde gasim un interes real si unde putem construi un proiect solid.

Wall-Street.ro: O companie cu o activitate de lunga durata in piata de IT. Si totusi, produsele Maguay nu se prea gasesc in magazine. De unde putem sa le achizitionam?
Eduard Pughin: In retailul traditional - mai putin - este plin de produse multinationale.Cel mai bine se gasesc on-line, pe site-ul nostru.


Wall-Street.ro: Cum raspunde piata in urma acestei strategii?
Eduard Pughin: Raspunde timid. Trebuie sa lasam mai mult timp. Piata mai este si educata si daca este educata in spiritul consumatorist si a pretului minim asa se comporta. Noi am avut o serie de actiuni limitate, de educare a pietei. Suntem destul de vechi. Nu am avut o dezvoltare meteorica urmata de o disparitie. Noi ne-am dorit o dezvoltare pas cu pas, sigura – nu am cautat o dezvoltare bazata numai pe castig ci mai mult de a face ceea ce ne place.
Suntem intr-o piata in scadere dramatica si vom fi in continuare in contractii pe piata de retail. Retailerul trebuie sa isi asume o responsabilitate cand promoveaza produse care nu beneficiaza de o promovare atat de larga ca cea a multinationalelor si nu vrea sa isi asume riscuri. Noi ne orientam prin propriul online neexcluzand parteneriatele.

Wall-Street.ro: Ce se cauta mai mult: servere sau PC-uri?
Eduard Pughin: Pe partea de servere foarte multa lume “ne baga in seama”, suntem un nume foarte clar, insa este un segment foarte lovit de criza. Noi am ramas la o cota de 5% pe piata de servere, desi ne-am propus o cota de 10%. Pe piata de PC-uri nu prea avem foarte multi adversari cu exceptia retail-ului care este in continuare domeniul multinationalelor.

Wall-Street.ro: Cat costa produsele Maguay?
Eduard Pughin: Daca vorbim despre segmentul notebook, preturile variaza intre 400$ si 2000$; Desktopurile se incadreaza intre 300$ si 6.000$, iar serverele intre 700$ si 35.000$ - in functie de performantele fiecaruia.


Wall-Street.ro: Aveti in ofera din prezent vreun dispozitiv ultra-portabil?
Eduard Pughin: Pana in acest momentu nu. In principiu pana la sfarsitul anului vom avea o ofera si pe segmentul ultra-book. Aceasta este o conceptie Intel ce se defineste ca un notebook subtire si performant dar si foarte scump, insa nu a reprezentat pentru noi o prioritate deoarece nu credem ca cerinta este atat de mare.


Wall-Street.ro: In 2010 ati avut afaceri in valoare de 12,8 milioane de euro. In contextul actual, cum arata aceasta cifra? Ce promite anul 2012? Putem vorbi despre profit?
Eduard Pughin: Suntem la acelasi nivel ca si anul trecut. Exista sanse sa depasim sau sa ne mentinem la acelasi nivel. Sa scadem, nu. Cat despre 2012 depinde foarte mult de cum vom evolua – este o chestiune de abilitate. Nu putem conta pe o evolutie naturala a pietei sau o crestere previzibila. Totul tine de abilitatea noastra de a creste businessul. Este la un nivel la care ne mentinem. Insa cred ca va fi o contractie anul viitor, dezvoltare nu va fi si, iar piata nu este una previzibila – nu poti conta pe anumite evolutii naturale. Profitul nostru ar trebui sa creasca, ar trebui sa fie mai mare daca businessul se mentine.

Wall-Street.ro: Cum arata dezvoltarea Maguay in strainatate?
Eduard Pughin: In acest moment noi nu suntem foarte prezenti si pe alte piete. Incepem sa gandim si sa orientam anumite solutii si chiar alte produse pentru alte piete din UE sau din zona mediteraneana, produsele software fiind cele pretabile a fi vandute in modul cel mai eficient si peste hotare cum ar fi aplicatia de monitorizare GPS Tracking “iTrack” la care lucram in momentul de fata pentru a o transforma in multilanguage incat sa ne fie usor sa o localizam in orice limba.

Wall-Street.ro: Exista vreun grup strain interesat de achizitionarea companiei Maguay?
Eduard Pughin: Din afara tarii, nu. Din tara, da, insa nu am dat curs. Nu ne intereseaza momentan. Am avut oferte, in sensul declaratiei de intentie, dar nu am dat curs. Noi nu am dezvoltat afacerea pentru a o vinde.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri