Dublarea vitezei de acces broadband la Internet disponibila intr-o economie conduce la cresterea PIB-ului cu 0,3%, conform unui raport realizat de Ericsson impreuna cu Universitatea Tehnologica Chalmers (Goteborg, Suedia).
O crestere a PIB-ului de 0,3% in regiunea OCDE (cele 33 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Romania nu este parte a acestei organizatii) se traduce printr-o suma totala de 126 miliarde de dolari.

Aceasta suma reprezinta peste o septime din rata de crestere economica anuala inregistrata in tarile membre ale acestei organizatii in ultimii zece ani.

Studiul a aratat, de asemenea, ca dublarea suplimentara a vitezei poate conduce la cresterea economiei cu mai mult de 0,3 procente (spre exemplu, o viteza de patru ori mai mare poate stimula o crestere economica de 0,6%).

Atat disponibilitatea conexiunilor de broadband, cat si viteza de acces sunt elemente foarte importante pentru dezvoltarea unei economii. Anul trecut, Ericsson si Arthur D. Little au demonstrat ca, pentru fiecare 10 puncte procentuale de crestere a gradului de penetrare al tehnologiei broadband, PIB-ul creste cu 1%.

Aceasta crestere rezulta dintr-o combinatie de efecte directe, indirecte si induse. Efectele directe si indirecte creeaza un stimulent pe termen scurt si mediu pentru economie. Efectul indus, care include si crearea de noi servicii si companii, reprezinta cea mai sustenabila dimensiune si poate reprezenta pana la o treime din cresterea PIB-ului.

„Broadband-ul are puterea sa sustina cresterea economica, pentru ca posibilitatea de a accesa Internetul creeaza un plus de eficienta pentru societate, companii si consumatori”, a spus Johan Wibergh, head of business unit networks, Ericsson.

„Datorita tehnologiei de broadband, utilizatorii au posibilitatea sa se bucure de servicii online mai avansate, servicii de utilitati mai inteligente si o serie de solutii noi, cum ar fi cele de teleprezenta sau de lu0ru de la distanta. In industria de sanatate, spre exemplu, aplicatiile mobile vor fi, in curand, folosite de 500 de milioane de oameni”.

Wiberghestimeaza o crestere importanta de la cei un miliard de utilizatori broadband pana la aproximativ cinci miliarde in 2016, cei mai multi dintre acestia utilizand conexiuni mobile.

„Conectivitatea si broadbandul reprezinta baza pentru a identifica noi moduri de a inova, de a colabora si de a socializa”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri