Piata de software va creste cu doua cifre in urmatorii ani, cea de telecom va continua sa se dezvolte pentru, salariile din IT ar putea fi la fel de mari ca astazi, iar preturile telefoanelor inteligente vor scadea atat de mult incat vor fi accesibile pentru toata lumea, au afirmat cativa dintre cei mai importanti manageri din domeniul IT&C in cadrul conferintei ZF Digital '11.

Salariile din IT :

Anual sunt in jur de 10.000 de absolventi de facultati de IT, iar o parte dintre acestia ajung la doar un an de la angajare la salarii de 1.000 de euro, potrivit lui Florin Talpes, fondatorul Bitdefender, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata globala de securitate informatica.

“Sunt multe domenii in care ai culoarul asta? Acest lucru oglindeste ca este o cerere foarte mare si cred ca peste cinci ani va fi la fel. Nu am auzit de someri in zona de software. Acest domeniu absoarbe tot ce formeaza aceasta fabrica de programatori. Iar acum fabrica aceasta este subdimensionata pentru ca in viitor software-ul va fi peste tot”, a explica antreprenorul.

In prezent in Romania lucreaza peste 100.000 de oameni in zona de software si servicii IT.

Cum vor fi preturile la smartphone-uri

Preturile acestor dispozitive vor scada atat de mult in urmatorii cinci ani incat vor putea fi cumparate de toate lumea, a declarat Angus Slater, directorul de marketing al Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala.

Anul acesta se vor vinde circa 600.000 de telefoane inteligente, adica 20% din intreaga piata de telefoane mobile de 3 milioane de unitati, potrivit unor date oferite de Samsung Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de smartphone. Compania are o cota de piata de 40% in acest domeniu.

In prezent, in jur de 5% dintre telefoanele utilizate in Romania sunt dispozitive inteligente, media la nivel mondial fiind de circa 8%, a mai spus Mihai Ghyka, director comercial pe segmentul rezidential in cadrul Vodafone.

Insa, Iñaki Berroeta, directorul general al operatorului, declara recent pentru wall-street.ro ca romanii folosesc circa 25 de milioane de telefoane mobile, dintre care 3-4 milioane sunt smartphone.

Cum va fi piata de telecom in cinci ani

“Piata de telecom va creste mereu deoarece comunicarea este un lucru de baza al oamenilor, indiferent care va fi directia. Oamenii au nevoie sa comunice. Piata de tecomunicatii va fi inca dominata de voce, vocea va deveni commodity (n.red. produse pentru care exista cerere, dar care nu mai reusesc sa se diferentize intr-o anumita piata). Cea mai mare provocare este sa gasim servicii cu valoare adaugata care sunt relevante pentru utilizatori. Pe piata romaneasca trebuie sa ne stabilizam businessul pentru a vedea cum ne vom descurca in viitor”, afirma Stefanos Theocharopoulos, CEO-ul Romtelecom si Cosmote, companii detinute de grupul grec OTE care impreuna formeaza pe piata locala cel mai operator de telecomunicatii.

Care vor fi noile surse de venituri pe piata de telecom

“In prezent piata este sub presiune, ARPU (n.red. venitul mediu per utilizator) este sub presiune. Dar sunt segmente care cresc: internetul si mai ales internetul mobil. Pe televiziune exista potential de crestere in zona de servicii cu valoare adaugata”, afirma Severina Pascu, directorul general al UPC Romania, al treilea operator de internet si televiziune de pe piata locala.

Printre serviciile cu valoare adaugata se numara cele de DVR (digital video recorder- permite abonatilor sa inregistreze programele pe care doresc sa le vizioneze), televiziune de inalta definitie, televiziune 3D si chiar si jocuri pe televizor.

Pe langa zona de voce si internet, operatorii trebuie sa orienteze si catre alte domenii precum serviciile de cloud computing si de plati prin telefonul mobil, a afirmat Angus Slater, directorul de marketing al Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala.

Solutiile cloud computing permit reducerea costurilor, intrucat aplicatiile, tehnologiile si datele sunt disponibile pe un server virtual si astfel se elimina investitiile pentru achizitia si mentenanta hardware. Totodata, plata se face pe baza de abonament, in functie de gradul de utilizare a programelor cumparate. In general, costurile scad cu 30-40% fata de varianta obisnuita, in care se achizitioneaza softul pentru totdeauna.

Vor continua consolidarile in zona de telecom?

“Consolidari vor fi, sunt operarori mai mari care cumpara in continuare operatori mai mici. Sunt in continuare multe companii de cablu independente cu un numar mic de clienti, iar piata este foarte fragmentata si este normal sa fie consolidari. Cred ca piata se va consolida”, a explicat Severina Pascu, CEO-ul UPC Romania.

Desi spune ca aceasta tendinta va continua, Pascu afirma ca strategia de crestere a companiei va fi si de acum inainte una organica.

“Strategia noastra este una de crestere organica, ne uitam la achiziti oportunist pentru ca este mai sanatos sa ai grija de clientii pe care ii ai deja”.

Ultima achizitie a unui operator mai mic a fost facuta de UPC Romania in 2007.

Va lansa UPC servicii de telefonie mobile?

Intrebata daca clientii companiei s-au interesat de posibilitatea ca operatorul sa introduca si telefonie mobila, Severina Pascu a afirmat ca da, utilizatorii UPC isi doresc ca operatorul sa introduca si astfel de servicii.

“Ar inseamna sa va spun strategia noastra daca v-as spune daca vom lansa. Eu cred in convergenta si operatorii trebuie sa gaseasca o solutie pentru a oferi servicii fixe si mobile”, a mai spus managerul.

Care va fi valoarea pietei de software in cinci ani

“Piata de software va creste cu doua cifre in fiecare an din urmatorii cinci. Iar ponderea softului se va schimba in proiecte. Daca acum in marile proiecte softul este de 10%, partea de hard de 45-50% si comuncatiile de 40%, in timp proportia se va schimba, iar softul va ajunge la o valoare de 50% in proiecte”, afirma Irina Socol, directorul general al Siveco Romania, cel mai mare producator local de software.

Anul trecut piata locala de software si servicii IT a fost de circa 700 de milioane de euro, cele doua domenii avand o proportie aproximativ egala in aceasta suma. De exemplu, in 2009, zona de software a fost de aproximativ 310 milioane de euro, iar cea de servicii de 350 de milioane de euro.

Va ajunge iPadul un produs folosit la fel de des precum laptopul?

“Nu vad niciun motiv sa nu fie asa, ca oamenii sa foloseasca laptopul in trenuri, aeroporturi. Acolo se va duce piata. De exemplu, de ce trebuie ca un copil de 26 de kilograme sa care un ghiozdan de cinci kilograme?”, a afirmat Sorin Manea, seful diviziei de telecom din cadrul Samsung Electronics Romania.

El a afirmat ca in prezent Samsung livreaza cateva mii de tablete in fiecare luna la nivel local si ca aceasta piata este in crestere.

Piata locala de tablete PC este estimata la circa 50.000 de unitati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri