Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) vrea sa scada de la inceputul lui 2012 tarifele pentru apelurile de telefonie mobila si fixa practicate de toti operatorii activi pe piata din Romania. Practic, pana in toamna anului viitor, pretul pentru un apel intr-o retea de telefonie mobila va fi de 3,07 eurocenti pe minut, in timp ce intr-o retea de telefonie fixa va costa 0,67 eurocenti pe minut.
Astfel, de la 1 ianuarie 2012, preturile pentru apelurile in retelele de telefonie mobila vor scadea cu intre 19% si 30% urmand ca tariful maxim sa fie de 4,05 eurocenti pe minut.

In prezent, cei sase operatori de telefonie mobila de pe pe piata (Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil si) au tarife diferite pentru apelurile de terminare, iar aceasta reducere ii va aduce pe toti la acelasi nivel.

Ulterior, pe 1 septembrie anul viitor, va urma o noua etapa de reducere, de 24% a tarifelor in retelele de telefonie mobila, pretul final urmand sa fie de 3,07 eurocenti pe minut.

Pe de alta parte, tarifele maxime practicate de cei 52 de operatori de telefonie fixa vor scadea din ianuarie anul viitor cu 15% la 0,82 eurocenti pe minut. Totodata, de la 1 iulie 2012 acestea vor fi reduse din nou, cu 18% pana la 0,67 eurocenti/minut.

Practic, preturile pentru apelurile formate in retelele de telefonie fixa vor scadea cu 31% pana la mijlocul anului viitor. Tarifele nu vor mai putea fi diferentiate in functie de intervale orare.

Acest lucru va duce la o si mai mare competitivitate pe piata locala de telecomunicatii, reprezentantii operatorilor afirmand adesea ca tarifele din Romania sunt printre cele mai mici la nivel european si preturile mici ajung sa erodeze tot mai mult din profitul companiilor de telecom.

Tarifele propuse de ANCOM au fost stabilite pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene, determinate pe baza unor modele incrementale pe termen lung (LRIC) de calculatie a costurilor evitate asociate furnizarii serviciilor de terminare. Dezvoltarea unor modele similare pentru modelarea costurilor operatorilor din Romania a fost demarata de ANCOM, urmand a fi finalizata, cel mai probabil, la sfarsitul anului 2012, cand ANCOM va putea impune noi reduceri ale tarifelor de terminare.

„Masurile ANCOM urmaresc crearea de conditii egale pentru toti jucatorii de pe aceste piete, indiferent de dimensiunea retelei, a bazei de clienti si a momentului intrarii pe piata, astfel incat utilizatorii de telefonie sa se bucure de servicii de calitate la tarife competitive”, a declarat Catalin Marinescu, presedinte ANCOM.

Celelalte remedii stabilite atat pe piata terminarii apelurilor la puncte fixe, cat si pe piata terminarii apelurilor la puncte mobile raman neschimbate fata de cele propuse in consultare. Acestea sunt: obligatia de transparenta, obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, obligatia de nediscriminare si obligatia de control al tarifelor (inclusiv mentinerea simetriei tarifelor de terminare).

Piata locala de telecomunicatii a fost in 2010 de aproximativ 3,6 miliarde euro (15,3 miliarde de lei), in scadere cu 6,6% fata de valoarea din 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri