"Implicarea paraciosilor in raportarea pretului corect al spagilor si construirea unei harti a mitei, traficului de influenta, foloaselor necuvenite in patria noastra", astfel descrie Codru Vrabie proiectul Bursa Spagilor prin care isi doreste sa elimine cat mai multe dintre cazurile de coruptie din Romania sau macar sa scada preturile atunci cand acest lucru nu poate fi oprit.
La fel ca el, mai mult de 100 de voluntari au inscris 144 de idei in Restart Romania, un program lansat de Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si TechSoup Romania, o asociatie care doneaza hardware si software organizatiilor non-profit. Practic, acest program lansat in vara si-a dorit sa stranga cat mai multe idei de proiecte care sa fie lansate in mediul online, dar care sa aiba efecte offline, reale.

De exemplu, un astfel de proiect care a fost pe internet, dar s-a materializat in realitate este "Let's do it Romania", un program care la fiecare dintre cele doua editii de pana acum a reusit sa stranga sute de mii de voluntari pentru curatarea zonelor cu deseuri din Romania.

"Frumusetea internetului consta in faptul ca pe web poti lua totul in mainile tale si poti schimba lumea. Am vazut intamplandu-se acest lucru in nordul Africii si nu este niciun motiv pentru care sa nu se intample la fel si in Romania", a afirmat pentru Wall-Street,ro, Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti.

De altfel, institutia pe care o reprezinta a oferit sponsorizari in valoarea de 5.000 de dolari catre cinci dintre cei noua echipe finaliste. Initial, dintre cele 144 de idei, au fost alese zece finaliste insa la sfarsit au fost noua fiindca doua echipe s-au unit.

Cele cinci proiecte care au primit finantare au fost Bani pierduti, Cine ce a promis, Medalert, Bursa spagilor si Harta zonelor despadurite.

Vedeti care au fost proiectele finaliste si cum isi doresc acestea sa schimbe Romania:

Bani pierduti este o platforma care va aduna informatiile accesibile public din surse oficiale (bugete institutii centrale, executii bugetare, rectificari etc). Practic, scopul este sa informeze cetatenii despre felul in care sunt cheltuiti banii din taxe si impozite si sa responsabilizeze guvernantii in cheltuirea bugetului public.

Harta zonelor despadurite vrea sa faca posibila furnizarea unei imagini nationale a exploatarilor forestiere din Romania, utilizand imaginile din satelit.

Cine ce a promis este o platforma prin care cetatenii trag la raspundere politicienii pentru promisiunile din timpul campaniei si evidentiaza practicile electorale nedemocratice.

Bursa spagilor este o platformã care va aduna, pentru a putea fi comparate, experientele personale ale fiecaruia cu mita, traficul de influenta, atentiile, cadourile, foloasele necuvenite si toate celelate forme ale coruptiei, in functie de cati bani a oferit si cui.

Medalert.ro este un serviciu gratuit de sesizare a abuzurilor din sistemul sanitar romanesc. Ofera posibilitatea utilizarii unei platforme online, a unor aplicatii pentru terminale mobile si a unui sms pentru a raporta problemele cu care se confrunta pacientii. Sesizarile ajung la autoritati, iar pacientii care inainteaza o sesizare sunt informati asupra stadiului in care se afla aceasta.

Civic SOS este o aplicatie pentru mobil si platforma online prin care se pot trimite sesizari spre autoritati si comunitate pentru a reduce numarul de infractiuni.

Dispari.ro faciliteaza lupta impotriva coruptiei, un fenomen foarte popular in Romania avand in vedere ca unu din trei romani recunoaste ca a dat mita.

Democratiaonline.ro are ca scop implicarea cetatenilor in initierea si votul ideilor si propunerilor legislative.

Orasul meu isi doreste "recastigarea trotuarului si a cailor de deplasare prin metode non-violente, de ridiculizare a obiceiurilor proaste". Practic, acest proiect consta in crearea unei baze de date cu numarul de inmatriculare al masinii care a parcat neregulamentar, orasul, zona, ora precum si o poza pentru a verifica autenticitatea faptelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri