Autoritatea de reglementare in telecom, ANCOM, a prezentat un ghid despre desfasurarea activitatii operatorilor mobili virtuali, fara retea proprie, apreciind ca lansarea acestora va creste eficienta in utilizarea infrastructurii existente de comunicatii mobile si a concurentei, scrie Mediafax.
Operatorii mobili virtuali sunt furnizori de servicii de telefonie mobila cu clienti proprii dar care nu opereaza o retea proprie, utilizand pentru furnizarea serviciilor reteaua altui furnizor de telefonie mobila.

Operatorul este singurul responsabil pentru relatiile cu utilizatorii finali si are toate drepturile si obligatiile legale fata de acestia, precum si drepturile si obligatiile stabilite prin reglementarile din domeniul comunicatiilor.

Operatorii mobili virtuali stabilesc si plaseaza pe piata propria oferta cu amanuntul, care poate fi diferita de cea prezentata de operatorul de retea mobila care gazduieste MVNO (Mobile Virtual Network Operator).

Cum se schimba piata
Aparitia operatorilor mobili virtuali conduce la cresterea eficientei in utilizarea infrastructurii existente de comunicatii mobile si la cresterea concurentei pe piata de comunicatii mobile, se arata intr-un comunicat al ANCOM.

"Operatorii mobili virtuali pot influenta nivelul preturilor cu amanuntul prin oferirea unui plus de inovatie si a unor servicii diferite fata de cele oferite de operatorii cu retele proprii, pot satisface nevoile unor nise de consumatori neatinse de ofertele operatorilor clasici si vor reprezenta un factor de dinamism in beneficiul consumatorilor care vor avea de ales intre mai multe oferte de servicii. Aparitia MVNO pe piata din Romania i-ar putea avantaja si pe operatorii de retele de telefonie mobila care vor putea vinde en-gros minute de trafic catre operatorii mobili virtuali fara efortul de a cauta noi clienti pe piata cu amanuntul, folosindu-si astfel retelele la capacitatea maxima", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Cum poate o companie sa devina un operator mobil virtual
Pentru a putea deveni operator mobil virtual este necesar ca furnizorul sa-si stabileasca o strategie de afaceri si un model operational, sa negocieze si sa stabileasca un acord cu un operator de retea mobila care detine drepturi de utilizare a frecventelor in benzi licentiate, acord ce va contine conditiile tehnice si comerciale privind accesul la retea si care ii va permite furnizarea serviciilor de comunicatii mobile catre utilizatorii finali.

In acelasi timp, un operator de retea mobila va negocia potrivit principiilor libertatii contractuale si negocierii cu buna-credinta cu potentialii operatori mobili virtuali.

Operatorul de retea mobila trebuie sa permita o exploatare eficienta din punct de vedere economic, si sa ofere conditii nediscriminatorii din punct de vedere al calitatii serviciului in raport cu cele de care beneficiaza operatorul de retea mobila pentru propriile servicii.

Orice operator mobil virtual se va supune regimului de autorizare generala si va avea obligatia de a notifica ANCOM la inceperea unei asemenea activitati.

De asemenea, acesta va putea solicita Autoritatii resurse de numerotatie si va avea dreptul de a negocia acorduri de inteconectare cu orice furnizor de retele de comunicatii electronice mobile sau fixe.

Proiectul de ghid a fost realizat in acord cu legislatia europeana, pe baza unei analize privind furnizarea de retele mobile virtuale pe piata nationala de comunicatii electronice si a rezultatelor unei consultari a industriei derulate in 2011.

Atat operatorii de retele mobile, cat si potentiali operatori mobili virtuali au solicitat Autoritatii o clarificare asupra cadrului de reglementare aplicabil operatorilor mobili virtuali, astfel incat acesti operatori sa demareze activitatea pe piata nationala de comunicatii electronice, in acord cu prevederile legislatiei nationale din domeniul comunicatiilor electronice.

ANCOM asteapta pana la 9 martie observatii la proiectul de ghid din partea celor interesati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri