Reuniunea anuala a celor mai importanti actori din domeniul telefoniei mobile a demonstrat ca tendinta este spre concentrarea serviciilor
2004 a fost un an excelent pentru piata mondiala a telefoniei mobile. Potrivit institutului de studii IDC, pe planeta s-au vandut 664 de milioane de terminale, un nou record. Piata a crescut astfel cu 29,3%.

Telefonul a devenit o masina cu multe functii, printre care aceea de apeluri de voce. Este tendinta cea mai clara a momentului, evidentiata la Congresul 3GSM, care s-a tinut la Cannes saptamana trecuta. Telefonul mobil poate servi astazi la multe: a telefona, a primi mailuri, a naviga pe web, a filma, a asculta muzica, la birou, acasa sau in masina. Smartphone-urile au agenda electronica integrata, primesc e-mail-uri, permit accesarea Internetului.

Acest fenomen se va accentua o data cu a treia generatie de telefonie, 3G sau UMTS, care ofera accesul la Internet cu debit mare. O mare parte a telefoanelor vandute azi au deja camera foto. De pilda, in 2004 s-au vandut 215 milioane de telefoane cu camera incorporata, iar pentru anul acesta previziunile sunt si mai optimiste. Camerele din telefoane au evoluat foarte repede, caracteristicile lor tehnice ameliorandu-se vazand cu ochii. Mobilele permit astazi aceeasi calitate ca aparatele foto digitale vandute acum patru ani.

Samsung pregateste un mobil a carui camera va avea 5 megapixeli. Pentru a asculta muzica in metrou sau pe strada, nu mai e nevoie de un walkman: telefonul mobil este acum suficient. De altfel, potrivit observatorilor, aceasta este convergenta cea mai interesanta a momentului, caci nu este nevoie decat sa pui mufa de casti la mobil, fata de video, care necesita un ecran mai mare si o imagine de buna calitate, sau fata de trimiterea de e-mail-uri care cere o tastatura de o marime mai confortabila, desi clientii doresc telefoane mobile din ce in ce mai mici. Finlandezii de la Nokia, numarul unu pe piata fabricantilor de mobile, au inteles toate aceste tendinte, si au decis sa-si axeze strategia din 2005 pe muzica.

La Cannes, Nokia a anuntat ca, in acest scop, vor integra software-ul de lectura audio-video Microsoft Windows Media in terminalele sale. Apple, al carui succes cu iPod este cunoscut, s-a aliat cu Motorola pentru descarcarea de muzica pe mobil, gratie softului iTunes de pe site-ul iTunes Music Store. Primul mobil care va integra iTunes va fi disponibil la sfarsitul acestui trimestru. Mobilul va mai folosi la ceva: orientarea in conducerea auto, datorita sistemului de localizare prin satelit GPS, ceea ce este deja posibil cu PDA-urile. Telefonul va servi si ca mod de plata: automate de cafea, ziare etc. Razvan Petrescu, account manager la Nokia Mobile Phones Romania, a spus ca un asemenea serviciu exista deja in Finlanda pentru a plati accesul la metrou.

Video-telefonia este in continuare serviciul vedeta al intrunirilor de profesionisti din telefonia mobila. Televiziunea pe mobil sau video-apelurile sunt servicii oferite de telefonia 3G. Succesorul acesteia este deja anuntat. Sud-coreenii de la LG anunta lansarea serviciului push to view. Exista deja push to talk, care permite, de la un mobil adaptat, sa intri direct in conversatie cu o lista predefinita de corespondenti. Serviciul permite in acelasi timp conversatie one-to-one, ca un talkie-walkie, dar mai ales one-to-many (apeluri in grup de catre o persoana). Pentru a vorbi, e de ajuns sa apesi pe o tasta si toate contactele aud mesajul. Pentru a-i asculta pe corespondenti, nu se mai apasa tasta. Nu mai ai numere de format. Push to view e acelasi lucru, cu imaginea in plus. Permite mai multor utilizatori sa isi vizualizeze interlocutorii in direct si sa-i aleaga. Congresul a fost plin de prezentari inovatoare, toate demonstrand un singur lucru: oamenii doresc sa dispuna de cat mai multe functii incluse in telefonul mobil.

Bursele lumii in direct

La Cannes s-a lansat solutia GSM Market Stream a canadienilor de la TCS. Pana in prezent, se cunosteau aplicatii ce permiteau, prin intermediul SMS-urilor, urmarirea cursurilor la bursa. Astazi, cu ajutorul Market Stream si a sistemului Blackberry, specialistii financiari pot fi informati in permanenta de evolutia indicilor de la 30 de burse mondiale.
Blackberry functioneaza in mod push, adica informatiile sunt transmise mobilului la initiativa serverului. Acesta nu are deci nevoie sa se conecteze pentru a cere noutatile, contrar sistemelor care se bazeaza pe protocoale clasice.
Utilizatorul solutiei Market Stream poate stabili frecventa de refresh si, bineinteles, poate utiliza terminalul pentru a telefona sau pentru a trimite si receptiona mesaje.
Tehnologia folosita este putin gurmanda in volum transmis, caci talia mesajelor este foarte optimizata: pentru a urmari opt cotatii, de exemplu, se consuma circa 15 MB pe luna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri