Hellenic Telecommucations Organization SA, cunoscuta ca si OTE, ar putea vinde una dintre diviziile din Albania, Bulgaria sau Romania pentru a obtine bani cu care ar urma sa acopere plata datoriilor, scrie publicatia elena Naftemporiki citata de Businessweek.com.
OTE, companie care se confrunta cu un deficit ce se incadreaza intre 500 si 700 de milioane de euro, va trebui sa ia decizii posibil radicale pentru a-si creste lichiditatile si va trebui sa reduca din costurile operationale pana la finalul primului semestru al anului curent, scrie cotidianul citat.

Compania detine in Romania Cosmote cat si actiuni majoritare la Romtelecom.

Cosmote este al treilea operator de telefonie mobila din tara, inregistrand la finalul anului trecut 6,5 milioane de clienti si venituri de 468,2 mil. euro. OTE a transmis ca operatorul mobil a fost la primul an “cu lichiditati confortabile” asa ca potentiala cedare a Cosmote Romania ar putea reprezenta o surpriza.

Pe de alta parte, operatiunile companiei pe anul 2011 comparat cu 2010 in Bulgaria si mai ales Albania au fost mai slabe decat in Romania. Astfel, in Bulgaria, conform raportului financiar al OTE, EBITDA pe 2011 a scazut cu 9,3%, pana la 156,2 mil. euro, in timp ce in Albania scaderea a fost si mai drastica – de 35,5%, pana la 37,6 mil. euro.

Veniturile in Bulgaria s-au situat in 2011 la nivelul de 412,5 mil. euro, scadere cu 2,6% si in Albania scaderea a fost, la fel, mai drastica, de 21%, pana la 94,2 mil. euro.

In Romania, Cosmote a generat in 2011 EBITDA pozitiv de 100,1 mil. euro, peste Albania dar sub Bulgaria, in crestere agresiva cu 35,8%. Veniturile Cosmote Romania s-au situat la nivel similar cu 2010, respectiv la 468,2 mil. euro.

Cu alte cuvinte, luand in considerare rezultatele financiare pe 2011, cel mai slab a performat divizia mobila a OTE din Albaniaconsiderati ca OTE ar urma sa renunte la divizia din aceasta tara, sau din Romania sau Grecia? wall-street.ro apreciaza comentariile dumneavoastra.

Totodata Romtelecom a reusit in ultimii doi ani sa isi reduca drastic cheltuielile, atat prin eficientizarea operatiunilor tehnologice cat si prin reducerea puternica a numarului de angajati - compania a disponibilizat in 2011 un numar de 1.728 angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri