Asociatia nationala a furnizorilor de servicii de acces la internet ANISP a transmis Comisiei Europene, saptamana trecuta, o plangere in care acuza lipsa de interventie si masuri in cazul retelei Netcity din partea autoritatii de reglementare in comunicatii ANCOM si Consiliul Concurentei, scrie Mediafax.
"Il acuz public pe presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, de o pasivitate suspecta. Saptamana aceasta ANISP va analiza cu avocatii posibilitatea intocmirii unei plangeri penale pentru abuz in serviciu pentru nerespectarea obligatiilor pe care le are si ii vom cere plata daunelor identificate in litigiul pe care l-am deschis si pe care a considerat ca nu are competenta sa-l solutioneze. Pagubele le-au suferit opt operatori telecom, membri ai ANISP, iar raspunsul de la ANCOM a fost ca nu are baza legala sa intervina", a declarat presedintele ANISP, Mihai Batraneanu, la un eveniment organizat de revista Comunicatii Mobile.

El a adaugat ca, in baza acestui raspuns, ANISP considera ca asociatia nu poate "sa isi gaseasca dreptatea in Romania".

"In acest context, ANISP a facut saptamana plangere la Comisia Europeana, in care am solicitat declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru ca ANCOM si Consiliul Concurentei nu isi respecta obligatiile din tratatul de aderare. Noi am dat in judecata Romania pentru aceasta bataie de joc, in care institutiile statului care ar fi trebuit sa intervina si care ar fi trebuit sa isi faca datoria, fac slalom prin legislatie si spun ca nu sunt abilitate sa intervina", a afirmat seful ANISP.

Batraneanu: Astia imi spun acum ca Netcity nu este monopol. Ne cred tampiti, domnilor

Batraneanu a aratat ca ANISP a notificat si Presedintia Romaniei si pe premierul Victor Ponta despre monopolul retelei Netcity.

"Acum mai bine de 10 ani am luptat sa scap de monopolul Romtelecom si astia imi spun acum ca Netcity nu este monopol. Ne cred tampiti, domnilor", a exclamat presedintele ANISP.

Potrivit contractului de concesiune al retelei Netcity, a continuat Batraneanu, Primaria Capitalei nu va permite tertilor sa construiasca retele paralele Netcity.

"De asemenea, nici retelele altor furnizori de servicii publice nu pot fi utilizate pentru infiintarea unor retele similare Netcity. Aceste aspecte sunt prinse in clauzele contractului de concesiune", a spus reprezentantul asociatiei.

Batraneanu, unul dintre pionierii industriei de servicii de internet, a vandut in anul 2004 furnizorul de servicii PCNet catre RCS&RDS. El este proprietarul portalului online ROL.ro.

La finele lunii februarie, presedintele ANISP a afirmat ca Netcity Telecom, companie detinuta de grupul UTI, a transformat reteaua metropolitana de telecomunicatii din Bucuresti intr-un monopol si prin cresterea abuziva a tarifelor de acces operatorii de talie redusa vor intra in faliment, concurenta va fi afectata, iar preturile pentru utilizatorii finali vor fi majorate.

"La inceput, tariful de acces al unui operator la reteaua Netcity, operata de Netcity Telecom, se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de bransament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru", conform oficialilor ANISP.

UTI Grup, detinut de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, a respins acuzatiile, precizand ca in realitate tarifele sale ar fi scazut.

Netcity este o retea subterana de fibra optica infiintata la initiativa Primariei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stalpii furnizorilor de electricitate si ai regiei de transport in comun.

Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat in iunie 2008, pe o perioada de 49 de ani, intre Primarie si UTI Systems si Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicatii din surse private.

Lucrarile au fost estimate la peste 200 milioane euro si ar fi trebuit sa se incheie in 2012. In decembrie 2008 Primaria Capitalei anunta finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reteaua Netcity, in zona Unirii.

In prezent, reteaua Netcity are o lungime de 870 kilometri, potrivit datelor companiei Netcity Telecom.

Actionarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) - 99,99% si UTI Grup - 0,01%.

In 2011, afacerile Netcity Telecom s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Infiintata in anul 2001, ANISP are ca scop promovarea si sprijinirea intereselor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice (inclusiv Internet) in Romania.
Asociatia numara 38 de membri.

Sursa foto: http://www.net-city.ro/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri