Creatorii de virusi se folosesc din ce in ce mai des de site-uri web infectate pentru a patrunde in computerele victimelor, au avertizat recent expertii in securitate informatica.
DINAMICA.

Infractorii informatici isi extind activitatea pe intreg globul
Ca raspuns la valul de virusi aparuti pe Internet in ultimii cativa ani, foarte multe companii au instalat pe servere programe antivirus care blocheaza automat mail-urile infectate sau filtreaza atasamentele care contin virusi. Prin urmare, numarul computerelor vulnerabile in fata programelor malitioase care se transmit prin posta electronica a scazut.

FANTOME.

Vazand ca efectele actiunilor sale incep sa se diminueze, comunitatea hackerilor schimba tactica. Se folosesc de paginile de Internet pentru a trimite virusi sau spyware in computerele celor care le viziteaza. Pentru a infecta cat mai multe computere, hackerii promoveaza site-urile infectate prin intermediul motoarelor de cautare, folosind un principiu simplu: cu cat sunt mai multi vizitatori, cu atat vor fi mai multe victime.

Potrivit ultimului raport al companiei de securitate informatica Websense, creatorii de pagini infectate pacalesc motoarele de cautare sa le scoata in fata "capodoperele". Asta inseamna ca unele site-uri "fantoma" ajung sa fie cotate inaintea multor site-uri legitime in clasamentele facute automat de motoarele de cautare. Spre exemplu, cineva care incearca sa gaseasca pe Internet informatii despre spyware s-ar putea trezi ca viziteaza cateva site-uri care-i vor descarca in computer programe spyware.

PESIMISM.

Specialistii nu sunt deloc optimisti in aceasta privinta: "Credem ca o crestere a numarului de rezultate "otravite" este posibila pe majoritatea motoarelor de cautare", a apreciat Dan Hubbard, autorul studiului Websense si directorul companiei de securitate informatica. "Prin acest scenariu, atacatorii se asigura ca site-urile create de ei apar in partea de inceput a listelor ce contin rezultate ale unor cautari pe Internet. Cand cineva viziteaza un astfel de site, se trezeste infectat", a explicat expertul, citat de vnunet.com.

SCOPUL ATACURILOR

Cele mai frecvente atacuri provenite de pe site-urile-fantoma sunt incercari de instalare a unor programe spyware sau a altor coduri malitioase. Acestea sunt creditate de specialisti ca "detinand" doua treimi din totalul atacurilor. Alte programe incearca sa seteze automat pagina de start a vizitatorilor sau sa-i directioneze catre anumite pagini de Internet. Ultimele sunt vinovate de un sfert din totalul atacurilor efectuate prin intermediul site-urilor infectate. Potrivit expertilor, toate aceste lucruri dovedesc faptul ca hackerii devin mai organizati si invata sa profite de incetineala cu care se adopta sau se modifica legile care sa le condamne faptele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri