In premiera pentru regiunea de Sud-Est a Europei, un jucator important din sectorul microprocesoarelor si al placilor grafice prezinta pentru cititorii Wall-Street pozitia oficiala fata de achizitia record incheiata de AMD care a bulversat industria mondiala de IT. Astfel, Luciano Alibrandi, reprezentant al companiei Nvidia comenteaza pe marginea celei mai importante stiri a ultimului an in zona de IT si, probabil, cea care va ramane si miscarea anului in industrie preluarea ATI de catre gigantul AMD.
Industria IT este in centrul unui nou val de fuziuni si achizitii, principalii jucatori cautand o pozitionare cat mai buna pentru a putea beneficia de noile oportunitati de afaceri. Potrivit Thomson Financial achizitiile sunt estimate sa ajunga la peste 350 mld. dolari pana la sfarsitul anului, iar segmentul IT&C detine o felie semnificativa din aceasta valoare.

Fuziunile si achizitiile high-tech ating un nivel record, iar aceste oferte de fuziune ori de preluare ne dau de cele mai multe ori o viziune optimista asupra economiei mondiale.

Mutarea prin care al doilea cel mai mare producator de microprocesoare din lume, AMD (Advanced Micro Devices), a cumparat compania canadiana producatoare de placi grafice ATI Tech, este considerata de multi analisti evenimentul anului la nivel mondial in sectorul IT. Specialistii apreciaza ca acest pas este unul unic atat prin prisma valorii tranzactiei care se cifreaza la 5,5 miliarde de dolari (aproximativ 4,3 mld. euro), dar si prin efectele pe care le avea asupra segmentului placilor grafice.

In primul rand, valoarea tranzactiei este covarsitore. Ne este foarte greu sa facem corelatie cu un deal din industria IT care sa ne fie apropiat spatial. Insa am putea sa comparam aceasta valoare cu suma de 3,75 miliarde euro pe care austriecii de la Erste au platit-o pentru preluarea Bancii Comerciale Romane.

In al doilea rand, in urma acestei achizitii AMD va putea intra in concurenta directa pe segmentul placilor grafice cu cel mai mare rival al sau, Intel, liderul mondial in productia de microprocesoare, care detine propria linie de productie de placi grafice.

In fapt, zona cipurilor electronice si a placilor grafice este dominata de Intel si AMD, pe de o parte, si respectiv, ATI si Nvidia. Apare astfel un al patrulea as din acest careu care va avea un cuvant greu de spus in industrie.

In premiera pentru Romania, producatorul de cipuri grafice Nvidia explica pentru Wall-Street pozitia oficiala fata de achizitia incheiata de AMD, dar si strategia de viitor a companiei pe termen scurt si mediu.

Stirile curente legate de achizitia ATI de catre AMD sunt o dezvoltare pozitiva pentru NVIDIA. In acest moment suntem singura companie pentru procesoare grafice (GPU) si chipseturi pentru placi de baza care ofera suport pentru ambele procesoare, Intel si AMD, declara in exclusivitate pentru Wall-Street Luciano Alibrandi, Director of Product PR EMEA NVIDIA. Vom continua sa ne punem in aplicare strategia noastra, care este aceea de a dezvolta tehnologii intr-o industrie cu o rata de schimbare ridicata, pentru GPU si tehnologii pentru platforme, extinzand utilizarea GPU in noi aplicatii, si extinzand nivelul de acoperire in toate dispozitivele de tip computing - de la PC la servere si telefoane, adauga acesta.

Nvidia isi anunta clar strategia sa duala pe viitor, profitand de monopolul pe care compania il detine la procesoarele grafice. Strategia noastra este sa fim lider in inovatii pentru GPU si chipseturi pentru ambele platforme, Intel si AMD. Anuntul de acum cateva zile nu face decat sa intareasca strategia noastra.

Noi suntem in acest moment singurul furnizor de GPU si chipseturi cu suport pentru abele platforme, Intel si AMD. Clientii GeForce si nForce vor putea avea o alegere proprie in materie de procesor pentru platformele noastre, apreciaza Luciano Alibrandi.

Intrebat de Wall-Street despre efectul pe care il avea aceasta achizitie in clasica disputa ATI Nvidia, Luciano Alibrandi este optimist. Noi prevedem crestere pentru acest an in mai multe zone. Aceasta achizitie va fi complexa si va distrage atentia ATI, in momentul in care noi suntem mai competitivi ca niciodata. Anuntul ne da o oportunitate imediata sa ne detasam de ATI si sa ne consolidam strategia de termen lung pentru pozitia de lider in procesoare grafice si platforme tehnologice pentru PC-uri, afirma reprezentantul Nvidia.

AMD este in cautarea castigarii cotei de piata in fata liderului Intel care detine aproximativ 80% din totalul pietei, iar riscurile sunt foarte mari. Astfel, pretul foarte ridicat platit pentru ATI ar putea forta AMD sa plateasca o parte substantiala in actiuni sau, de ce nu, sa faca un imprumut bancar.

Nvidia, in cifre si procente?


Nvidia Corporation a anuntat acum cateva luni rezultatele financiare pentru primul tirmestru al anului fiscal 2007 ce s-a incheiat la 30 aprilie 2006.

Pentru primul trimestru al anului fiscal 2007, veniturile au crescut la un record de 681.8 milioane de dolari, comparabil cu 538.8 milioane de dolari in primul trimestru al anului fiscal 2006, in crestere cu 17 procente.

Un moment important in istoria companiei a fost in 2003 cand a intrat pe piata dispozitivelor mobile achizitionand in acest sens compania specializata MediaQ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri