Comisia Europeana a stabilit strategia pentru dezvoltarea unei piete digitale unice pe continent. Strategia cuprinde 16 actiuni principale, grupate pe 3 piloni, pe care Comisia le va intreprinde pana la sfarsitul anului 2016. Competentele digitale pentru angajatii europeni sunt o prioritate.

Luand cuvantul la lansarea Strategiei, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat: "Astazi punem bazele viitorului digital al Europei. Vreau sa vad retele pan-continentale de telecomunicatii, servicii digitale care trec frontierele si un val de start-up-uri europene. Vreau sa vad ca fiecare consumator obtine cele mai bune tranzactii si ca orice afacere acceseaza cea mai larga piata - oriunde s-ar afla in Europa. Exact acum un an, am promis sa fac piata unica digitala una dintre prioritatile mele de top. Astazi, indeplinim acea promisiune. Cele 16 etape ale strategiei noastre pentru piata unica digitala vor ajuta piata unica sa se adapteze la era digitala."

Strategia are la baza trei piloni:
(1) un acces mai bun al consumatorilor si al intreprinderilor la bunuri si servicii digitale in intreaga Europa;
(2) crearea conditiilor adecvate si a unor conditii de concurenta echitabile pentru dezvoltarea retelelor digitale si a serviciilor inovatoare;
(3) valorificarea la maximum a potentialului de crestere al economiei digitale.

Masurile prevad ca nivelurile de competente digitale "sa fie ridicate in randul angajatilor din toate sectoarele economice si in randul solicitantilor de locuri de munca" afirmand ca "este nevoie de o schimbare in modul in care sistemele de educatie si formare profesionala se adapteaza la revolutia digitala." Ca un punct de actiune, Strategia afirma: "Comisia va aborda competentele digitale si expertiza ca o componenta cheie a viitoarelor initiative ale sale privind aptitudinile si formarea."

Raportul de tara 2015, publicat de Comisia Europeana, a aratat ca forta de munca din Romania detine cel mai slab nivel de abilitati IT din Europa. Este vorba de 77% din forta de munca de la noi comparativ cu media de 32% in UE.

In calitate de autoritate de certificare a competentelor digitale in Romania, ECDL ROMANIA saluta strategia Comisiei Europene, considerand-o ca fiind o initiativa oportuna si necesara. Dovezile arata ca expunerea la tehnologie nu poate fi echivalenta cu abilitatea de a o folosi. Daca nu va exista acces la educatie digitala in mod formal si structurat, s-ar putea ca niciodata sa putem debloca pe deplin potentialul tehnologiei digitale pentru oameni ca si cursanti, angajati, antreprenori sau cetateni.

Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, functionarii publici sau angajatii in companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul Permisului ECDL.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri