Romania este printre ultimele state in Europa la reciclarea deseurilor electronice, alaturi de Spania si Cipru, cu o rata de colectare de sub 20%, in timp ce la nivel european sunt recuperate doar o treime din telefoane, computere si televizoare, potrivit unui studiu al Natiunilor Unite si Interpol.

Suedia si Norvegia sunt in fruntea clasamentului si aproape de tinta europeana de colectare si reciclare a 85% din toate deseurile electrice si electronice, relateaza Reuters. Reglementarile europene impun reciclarea deseurilor electronice, produse care sunt conectate la prize sau care functioneaza cu baterii, pentru a recupera metale precum aurul si argintul si a evita poluarea cu toxine cum sunt plumbul sau mercurul, scrie Mediafax.

Pe ansamblu, 35% din deseurile electronice din Europa au fost reciclate corespunzator in 2012. Raportul respinge sugestiile din trecut, potrivit carora majoritatea acestor deseuri sunt livrate ilegal in state africane ca Nigeria si Ghana, unde sunt reparate si repuse in functiune. "Majoritatea comertului ilegal cu deseuri electronice are loc tot in Europa, nu in Africa", a declarat Jaco Huisman, coordonator stiintific al studiului la United Nations University.

El a aratat ca managementul defectuos are loc peste tot in Europa, sub forma de furturi si dezmembrari, in timp ce o cantitate semnificativa de deseuri electronice ajunge la gunoi. Un frigider stricat, de exemplu, este valoros pentru cuprul din compresor. Deseori este scos compresorul, iar restul se arunca. Furtul unor astfel de componente face ca procesatorii legali din Europa sa piarda anual 1,7 miliarde de euro, estimeaza studiul.

In total, 3,3 milioane de tone din cele 9,5 milioane de tone de deseuri electronice generate in Europa in 2012 au fost reciclate corespunzator. Numai 1,3 milioane de tone de astfel de deseuri au fost exportate, iar restul reciclate in Europa in afara programelor reglementate, sau aruncate.

Ioana Botezatu, expert in probleme de mediu la agentia Interpol, a spus ca acuzatiile oficiale in astfel de cazuri sunt rare, chiar daca unele tari au pedepse aspre pentru delictele care afecteaza mediul. Recomandarile raportului includ colaborarea mai buna cu politia, educarea consumatorilor in privinta reciclarii si interzicerea tranzactiilor in numerar cu deseuri metalice. Una dintre probleme este si promovarea centrelor de reciclare, intrucat oamenii nu au cunostinta de acestea.

In privinta corpurilor de iluminat, de exemplu, romanii arunca la gunoi, anual, peste 5 milioane de becuri eficiente energetic, respectiv sute de tone de astfel de deseuri care contin mercur si ar trebui colectate si reciclate in mod responsabil, potrivit normelor europene, fiind posibila, in caz contrar, declansarea procedurii de infringement, a declarat luna trecuta,Roxana Sunica, director de marketing al Recolamp. Asociatia Recolamp este formata din 164 de producatori sau importatori de echipamente de iluminat. In 2014, Recolamp a produs si distribuit 17.000 de recipiente pentru colectarea deseurilor. Asociatia are ca membri fondatori companiile Philips Romania, Osram Romania si GE Hungary ZRT.

De la 1 ianuarie 2016, tinta de colectare va fi de minimum 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piata, in ultimii trei ani, de catre producatorii romani. Pana in 2021, Romania trebuie sa asigure colectarea si tratarea a minimum 65% din deseurile de echipamente electrice. Daca nu indeplineste aceste tinte, Romania risca procedura de infringement din partea Comisiei Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri