Operatorul telecom Vodafone Romania a transformat toata partea de arhitectura de retea pentru a putea lansa Supernet 4G+, care promite o banda mai mare pentru clienti dar si viteze mai mari.

Migrarea la 4G+ a dus si la o acoperire mai buna indoor, subliniaza reprezentantii companiei.

“Asistam la un consum din ce in ce mai mare de video, cerere mai ridicata de latime de banda. Mai mult, asistam la o tendinta care s-a vazut foarte clar odata cu Pokemon Go, aplicatii care folosesc 4G intens”, puncteaza Andrea Rossini, director consumer business unit, la Vodafone.

In prezent, peste 50% din traficul Vodafone este reprezentat de video. “Lunar, clientii Vodafone consuma 1,5 ore pe video”.

Supernet 4G+ este disponibil in toate resedintele de judet si in Bucuresti, dar si in alte 330 de localitati.

Vitezele 4G+ sunt de pana la trei ori mai mari decat 4G, atata timp cat telefonul este 4G+ ready si permite mai multe frecvente. “Sunt sute de mii de clienti care au deja astfel de telefoane, care folosesc doua frecvente - deci viteze duble. Pe trei frecvente vorbim de doua modele de telefoane, HTC10 si Samsung Galaxy S7, permitand viteze de pana la 3 ori mai mari”.

Practic, Supernet 4G+ poate sustine viteze mai mari de 1Gbps.

Inca nu exista pe piata terminale mobile care sa poata functiona cu patru sau chiar cinci frecvente – “probabil va mai dura cateva luni pana cand vor incepe sa apara astfel de terminale”.

Numarul de utilizatori 4G a crescut din septembrie 2014 pana in prezent de peste 20 de ori, traficul fiind mai mare de 40 de ori comparat cu acum doi ani.

In prezent operatorul acopera 3.500 de localitati cu 4G, cele mai mari 100 de orase fiind acoperite 100%. “Cu alte cuvinte, roll out-ul de acoperire 4G nu mai reprezinta un focus pentru noi, ci trecerea la urmatorul nivel”.

Tendintele viitorului

Tendinele viitorului? Cresterea cererii pentru latime de banda si, implicit, cresterea vitezelor. Noi aplicatii interactive, precum PokemonGo, care folosesc date mobile in feluri diferite. “Nu este exact video, nici gaming – noi le numim noi seturi de aplicatii interactive care se bazeaza pe conectivitate. Este o noua tendinta”. In paralel, creste nevoia de securitate pentru date personale, mai spun oficialii companiei.

Totodata, compania va oferi Internet gratuit o luna intreaga, in Cluj-Napoca si Iasi, incepand de astazi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri