Google a anuntat ca va pune la dispozitia editorilor interesati controversatul motor de cautare Book Search. Astfel serviciul Google Book Search va fi oferit in afara domeniului Google.com direct pe site-urile editorilor care vor oferi utilizatorilor servicii aditionale de cautare a publicatiilor preferate.
Editorii pot modifica index-ul motorului de cautare astfel incat pe site sa apara doar cartile publicate de acestia, au precizat oficialii Google. Paginile rezultate ofera link-uri catre magazinele online care vand respectivele carti.

Unul dintre editorii care au beneficiat deja de serviciul Book Search pe propriul site este compania McGraw-Hill. Mai multe companii de acest gen au dat in judecata Google pentru incalcarea drepturilor de copyright, sustinand ca Google scaneaza milioane de publicatii fara nici o abrobare in prealabil.

Google Book Search se concentreaza pe parteneriatele formale cu diversi editori, obtinand permisiunea de a scana prin milioanele de publicatii, oferindu-le partenerilor controlul asupra textelor care vor aparea gratuit pe site.

Pozitia companiei McGraw-Hill poate parea contradictorie in prima instanta. Compania este doar una din cele aproximativ zece mii care participa in acest program de parteneriat cu Google, accesand peste un milion de publicatii, declara Tom Turvey, director al parteneriatelor Google Book Search. Aproximativ 50 de editori au inclus deja motorul Book Search pe propriile site-uri.

Simultan insa, McGraw-Hill obiecteaza impotriva serviciului Book Search, acuzand partenerii Google care beneficiaza de librarii academice de scanarea unor parti importante ale propriei colectii de carti. Aceste carti sunt supuse legilor de copyright, Google accesandu-le fara a obtine autorizatia din partea autorilor sau a editurii respective.

Rivalul Microsoft a anuntat imbunatatiri ale serviciului online de cautare Live Search Books lansat in decembrie 2006. Compania a incheiat parteneriate cu editori ca Simon&Schuster, Cambridge University Press, dar si McGraw-Hill care vor permite Microsoft sa acceseze materialul oferit de acestia. Printre modificarile aduse se includ un calculator care afiseaza cate pagini se pot citi pana la cumpararea obligatorie a publicatiilor, dar si o cautare avansata dupa cuvinte cheie specifice. De asemenea Microsoft va oferi si optiunea de vizualizare a copertilor si a sumarului cartilor, dar si link-uri catre magazine online sau chiar direct catre marile edituri.

Microsoft a acuzat Google de “violarea sistematica si deposedarea autorilor si a editorilor de drepturile de a incasa bani din activitatea lor”, dupa cum a afirmat Thomas Rubin, un asociat al Microsoft, la conferinta din martie a Association of American Publishers. Anuntul vine dupa ce Google a anuntat, inca din 2004, ca va colabora cu marile librarii universitare pentru a scana colectiile acestora si a le oferi pe site utilizatorilor.

“Google ofera continutul gratuit pe site atat timp cat autorii acestuia nu notifica si nu cer interzicerea aparitiei”, a precizat Ruben, in timp ce “Microsoft si majoritatea companiilor, dimpotriva, cer permisiunea autorului inaintea aparitiei continutului pe site.”
Oficialii Google au contracarat imediat cu anuntul de a oferi Google Book Search direct pe site-urile marilor editori parteneri, printre acestia aflandu-se si partenerii Microsoft mentionati anterior, Cambridge University Press, McGraw-Hill, dar si Transaction Publishers, Perseus, Seven Stories si Zorzal.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri