Google prezinta rezultatele unui studiu asupra impactului pe care produsele Google - de la Search, YouTube si Maps la Android, Ads si AdSense - il au in viata oamenilor si companiilor din Romania. Raportul, cu titlul „Impactul Google in Romania”, a fost realizat de compania britanica Public First, la solicitarea Google. Raportul scoate in evidenta beneficiile utilizarii produselor si serviciilor Google in Romania, pe mai multe paliere: viata de zi cu zi, calitatea vietii, dezvoltarea companiilor, crestere economica, educatie, antreprenoriat, cariera, inovatie.

Potrivit estimarilor Public First, utilizarea serviciilor si produselor Google aduce companiilor din Romania afaceri anuale de 4,3 miliarde lei. Aceasta cifra se bazeaza in cea mai mare parte pe beneficiile generate de utilizarea Google Search si Google Ads. In ultimii cinci ani, activitatea economica sprijinita de Google Search si Google Ads a crescut mai mult decat dublu in termeni nominali, se adauga in raport.

130 lei/luna, valoarea utilizarii produselor Google

Pentru fiecare utilizator de internet din Romania, valoarea medie aferenta utilizarii produselor Google Search, Maps si YouTube este estimata la 130 de lei pe luna. Suma a fost calculata folosind estimari privind timpul economisit, facilitarea accesului la informatii, conexiunile create, precum si date din sondaje privind suma minima cu care consumatorii cred ca ar trebui sa fie despagubiti daca ar pierde accesul la fiecare dintre produse. Utilizarea produselor Search si Maps inseamna si economie de timp pentru oameni. Potrivit studiului, romanii economisesc cel putin 23 de ore anual folosind Google Search si 3 ore pe an prin Google Maps.

Retail jobs

Google Search este folosit de oameni de toate varstele pentru a invata lucruri noi. Majoritatea romanilor, indiferent de varsta, folosesc Search pentru a gasi informatii. Potrivit raportului Public First, 93% dintre utilizatorii de Google Search cauta pe Google informatii despre un anumit subiect cel putin odata pe luna. 59% dintre utilizatorii de Google Search de peste 65 de ani spun ca il folosesc in mod regulat pentru a invata lucruri noi.

8 lei castig pentru 1 leu investit in Google Ads

Pentru companiile din Romania, utilizarea produselor si serviciile Google este vazuta ca un sprijin pentru dezvoltare si inovare. Cautarea online reprezinta acum modalitatea cea mai importanta prin care clientii ajung la companii, se arata in concluziile studiului. Potrivit calculelor estimative ale Public First pentru Romania, in medie, fiecare leu cheltuit in Google Ads genereaza companiilor castiguri de 8 lei.

Citeste si:
Zeci de organizaţii cer YouTube să lupte împotriva ''dezinformării...
Zeci de organizaţii din...

Pentru angajati, utilizarea de produse precum G Suite sau Search duce la cresterea productivitatii, deprinderea de noi competente si ii ajuta in dezvoltarea carierei. Estimarile Public First privind beneficiile obtinute de firmele din Romania din economia de timp si cresterea productivitatii, generate de utilizarea Google Search and G Suite, se ridica la cel putin 14 miliarde anual. In ceea ce priveste cariera, 74% dintre utilizatorii de Search din Romania cu varsta intre 18-24 ani spun ca folosesc Google pentru a gasi un loc de munca, iar 63% il folosesc pentru a gasi sfaturi cu privire la CV-ul lor.

“In ultimii ani, Google a oferit utilizatorilor sai produse utile in viata de zi cu zi - de la motorul de cautare, harti si traducere la instrumente pentru companii, precum Global Market Finder lansat recent, dar si cursuri de competenţe digitale, sub umbrela Atelierului Digital. Raportul lansat astazi da o masura a impactului nostru in activitatile cotidiene si in economie, si totodata ne ajuta sa lansam mai multe initiative si proiecte viitoare in Romania”, declara Elisabeta Moraru, Country Manager Google Romania.

Citeste si:
INTERVIU | Bolt face noi angajări la divizia de software...
INTERVIU | Bolt face angajări...

Raportul „Impactul Google in Romania” poate fi consultat la aceasta adresa: http://goo.gle/ROimpact

Metodologia raportului

Raportul Public First „Impactul Google in Romania” a fost realizat utilizand o serie de metode pentru a cuantifica impactul economic si beneficiile pe care le aduc Google Search, YouTube, Android si alte produse Google. Pentru inceput, au fost utilizate metode traditionale de modelare economica, dezvoltate plecand de la estimari ale pietei Google din Romania, valori potentiale ale indicatorului ROI (Return on Investment) si estimari ale cresterilor de productivitate pentru a evalua activitatea economica generata de Google Search, Google Ads, AdSense, YouTube, Android si Google Cloud.

Pentru a contura o imagine mai ampla a beneficiilor, Public First a derulat sondaje publice la nivelul persoanelor fizice si companiilor care utilizeaza produsele Google. A fost utilizat un esantion reprezentativ la nivel national de 1000 de persoane adulte si 200 de manageri din companii mici, mijlocii si mari din Romania. De asemenea, au fost analizate 25 de studii de caz despre cum companii si persoanele din diferite regiuni si industrii ale Romaniei utilizeaza produsele Google in afacerile lor.

Citeste si:
5 trenduri în web design cărora să-ți aliniezi site-ul în 2022
5 trenduri în web design...

Desi Google a comandat realizarea acestui raport, compania nu a furnizat Public First informatii financiare suplimentare, iar toate estimarile au la baza informatii publice, proprii sau din surse externe. Public First este o companie britanica, membra a British Polling Council.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri