Gateway Inc. va incerca sa cumpere compania mama a firmei Packard Bell BV, de care este interesata si compania Lenovo din China, ceea ce ar reprezenta o lovitura pentru eforturile firmei chineze de a se extinde pe piata europeana, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Analistii sunt de parere ca aceasta tranzactie, daca va fi finalizata, va ridica o serie de probleme pentru grupul Lenovo. Tot luni, grupul taiwanez Acer a anuntat ca va cumpara compania Gateway pentru 710 milioane dolari.

Grupul chinez Lenovo, al treilea producator de calculatoare din lume, incearca sa se extinda pe piata europeana dupa preluarea, in 2005, a diviziei de calculatoare a IBM. Lenovo a anuntat la inceputul lunii august ca se afla in discutii exclusive cu Packard Bell privind o eventuala preluare, lucru ce i-ar permite companiei chineze sa castige cota de piata in Europa.

insa oficialii Gateway au declarat ca vor bloca grupul Lenovo prin exercitarea unui drept de refuz, precizand ca firma europeana face parte din strategia sa de a se extinde pe plan global.

Firma americana intentioneaza sa exercite un drept achizitionat in iunie 2006 ca parte a unui acord semnat cu proprietarul Packard Bell, John Hui, care este actionar al Gateway.

"Daca Lenovo nu va reusi sa finalizeze preluarea Packard Bell, ar fi o pierdere importanta", a declarat un analist al JP Morgan, Charles Guo.

In cazul unei reusite, aceasta tranzactie va permite gigantului chinez sa castige cota de piata intr-o regiune in care ocupa locul sase in clasamentul vanzarilor.

Cu putin timp in urma, cotidianul Hong Kong Economic Journal a anuntat ca in cursa pentru preluarea Packard Bell se afla atat Lenovo, cat si grupul taiwanez Acer Inc, conform Reuters.

Grupul Packard Bell a fost achizitionat de John Hui in octombrie 2006 de la fostul detinator, compania NEC Corp.

Acer anuntase in luna aprilie ca planuieste sa achizitioneze o compania producatoare de calculatoare in urmatoarele trei sau cinci luni pentru a spori ritmul de crestere si pentru a castiga cota de piata. Acer a precizat insa ca aceasta companie nu va fi din Taiwan sau din Statele Unite ale Americii.

Lenovo, care este una dintre putinele firme chinezesti care incearca sa-si construiasca o marca globala prin investitii in strainatare, a cazut in primul trimestru din 2007 pe locul patru in clasamentul producatorilor de computere, insa a recastigat recent pozitia pe podium ocupata de Acer Inc., dupa o competitie acerba, conform datelor publicate de institutele de cercetare Gartner si IDC.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri