Apple Inc a anuntat o crestere de 67% a profitului obtinut in al patrulea trimestru al anului fiscal 2006-2007, vanzarile produselor iPod si iPhone depasindu-le pe cele ale computerelor Macintosh, actiunile companiei crescand cu 7% dupa acest anunt
"Nu exista niciun dubiu cu privire la faptul ca vanzarile de computere Mac sunt inca influentate de comercializarea produselor iPod si iPhone", a declarat presedintele companiei de consultanta tehnologica Creative Strategies, Tim Bajarin.

Profitul net a urcat la 904 milioane de dolari, sau 1,01 dolari pe actiune, in al patrulea trimestru fiscal, de la 542 milioane de dolari, sau 62 de centi pe actiune, in 2006. Veniturile au crescut cu 29% la 6,22 miliarde de dolari.

Cifrele au depasit asteptarile analistilor de pe Wall Street, ce estimasera un profit de 85 de centi pe actiune si un venit de 6,06 miliarde de dolari, conform specialistilor chestionati de Reuters.

Compania Apple a beneficiat de asemenea si de o scadere a preturilor la componentele electronice, ridicandu-si marja profitului brut la 33,6%.

Apple a declarat ca se asteapta ca aceasta cifra sa scada la 31% in trimestrul curent, odata ce preturile la anumite produse vor incepe din nou sa se majoreze.

Apple a estimat de asemenea un profit de 1,42 dolari pe actiune si un venit de 9,2 miliarde de dolari pentru primul trimestru al anului fiscal curent, peste estimarile facute de analistii de pe Wall Street, de 1,40 de dolari pe actiune si un profit de 8,7 miliarde de dolari.

"Se pare ca Apple se asteapta la un sezon de sarbatori extrem de productiv din punct de vedere al vanzarilor, care, dupa parerea mea, este sustinut de lansarea iPhone in Europa", a declarat analistul firmei Cross Research, Shannon Cross.

In timpul trimestrului, Apple a livrat 1,12 milioane de aparate iPhone, ce au fost comercializate in Statele Unite ale Americii incepand cu sfarsitul lunii iunie.

Anumiti investitori au sperat la performante si mai bune din partea iPhone insa au declarat totusi ca vanzarile ar putea sa creasca dupa decizia Apple de a permite utilizatorilor sa instaleze si alteaplicatii pe telefoanele cumparate.

"Se pune mare pret pe produsul iPhone. Am fost un pic dezamagiti de cifra vanzarilor. Din ce in ce mai multi oameni vor considera telefonul si mai util odata ce vor adauga aplicatii ce nu apartin Apple", a declarat presedintele Saturna Capital, totodata si actionar Apple, Nicholas Kaiser.

Un lucru pe care Apple nu a dorit sa-l divulge a fost venitul obtinut din cooperarea cu grupul AT&T Inc, reteaua din SUA ce se ocupa exclusiv de comercializarea iPhone.

Analistii au estimat ca platile ar putea sa se ridice undeva in jurul sumei de 150-350 de dolari pe telefon, pe durata contractului de exclusivitate, semnat pe doi ani.

Compania Apple a vandut de asemenea 2,2 milioane de computere Macintosh, mai mult cu 34% fata de aceeasi perioada de acum un an, depasind estimarile analistilor de pe Wall Street, ce mizau pe vanzari de doua milioane unitati

Apple beneficiaza deseori de vanzari substantiale de computere in al patrulea trimestru, bazandu-se pe inceperea sezonului scolar.

Directorul financiar Peter Oppenheimer a declarat ca vanzarile la produsele Mac in primul semestru ar putea fi mai scazute din cauza promotiilor din sezonul scolar din al patrulea trimestru.

Vanzarile la produsele iPod au crescut cu 17% fata de 2006, insa cele 10,2 milioane de unitati vandute au fost sub majoritatea asteptarilor.

Apple a scos pe piata noi produse iPod la inceputul sezonului curent iar directorii executivi considera ca aceasta miscare va aduce vanzari substantiale in perioada sarbatorilor.

"Linia produselor iPod este singura care ridica semne de intrebare, ceea ce o face in multe privinte victima propriului succes", a declarat seful firmei de consultanta Booz Allen Hamilton, Barry Jaruzelski.

"La un moment dat produsele iPod nu se vor mai vinde".

Apple concureaza cu firme precum Dell Inc, producatorul de software Microsoft Corp si firme producatoare de electrocasnice precum Sony Corp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri