Fabrica de langa Jucu (Cluj), care va fi construita de producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia, presupune costuri mai mari cu 15% fata de estimarile initiale ale investitorului, a declarat Alan Knight, Project Director pentru Nokia.
Investitia anuntata se ridica initial la 60 milioane de euro, garantand atragerea a aproximativ 500 de angajati pana la sfarsitul anului 2007 si a 3500 de oameni, dupa ce fabrica va fi complet operationala. Asadar, investitia totala se va ridica la aproximativ 70 milioane de euro.

Knight a precizat ca investitia alocata pentru construire a fost peste asteptarile companiei, atat ca urmare a cresterii preturilor pe piata locala, cat si din cauza costurilor ridicate de transport pentru materialele aduse din afara tarii.

Oficialul Nokia a declarat ca, desi initial se preconizase ca in luna iunie a anului viitor sa se finalizeze lucrarile de constructie, fabrica va incepe sa produca inca din luna ianuarie a anului 2008. Acesta a explicat ca, pentru inceput, la Jucu vor fi fabricate telefoane din gamele low si middle end, deoarece in Romania nu vor fi aduse inca tehnnologiile avansate necesare pentru producerea telefoanelor performante. Aparatele vor intra si pe piata romaneasca, potrivit oficialilor Nokia.

Alan Knight a precizat ca finlandezii au ales Clujul ca locatia pentru cea de-a unsprezecea fabrica pe care o construieste, datorita costurilor competitive, dar si a nivelului educational din orasul universitar si al fortei de munca disponibile. De asemenea, distanta relativ mica de fabrica de la Komarom, din Ungaria, a reprezentat un avantaj pentru judetul transilvanean.

Decizia de a construi in Romania este reflectarea puternicei cresteri de volume, inregistrat de Nokia la nivel global, precum si a cresterii cererii de terminale mobile in Europa, Orientul Mijlociu si Africa. In prezent, Nokia detine zece fabrici de dispozitive mobile in noua tari.

In 2006, Nokia a incheiat procesul de extindere la fabrica sa din orasul Reynosa, Mexic si la fabrica Dongguan din China. De asemenea, si-a consolidat activitatile de productie la fabrica Chennai din India. In Europa, Nokia are deja facilitati de productie la Bochum in Germania, la Komarom in Ungaria si la Salo in Finlanda.

In viitor, compania finlandeza intentioneaza sa se dezvolte si mai mult in Comuna Jucu din judetul Cluj, acolo unde va fi construit un „sat Nokia”, care va avea o statie proprie de tren si chiar si iesire la una din autostrazile din Cluj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri