Furnizorii marcilor temporale ce autentifica documentele trebuie sa mentina un registru electronic de evidenta din momentul cand au fost emise si sa pastreze inregistrarile acestora pentru o perioada de cel putin 10 ani de la data emiterii lor, potrivit Autoritatii in Comunicatii.
"Marcarea temporala permite verificarea momentului aplicarii unei semnaturi electronice asupra unui document electronic, verificarea momentului exact al efectuarii diferitelor tranzactii in comertul electronic sau atestarea existentei la un moment dat a unei opere protejate prin dreptul de autor", se arata in cadrul comunicatului transmis de ANRCTI (Autoritatii Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei).

Acest registru va fi disponibil on-line, in mod gratuit, pentru verificarea marcilor temporale emise.

Legea nr. 451/2004 privind marca temporala stabileste procedura de notificare a ANRCTI de catre persoanele interesate sa devina furnizori de marca temporala, precum si procedurile de generare si verificare a marcilor temporale, conditiile de creare si mentinere a registrului electronic de evidenta a furnizorilor de servicii.

Marca temporala este necesara pentru a autentifica documente si are aplicatii in domenii precum comertul electronic, semnatura electronica, activitatea notariala electronica ce permite autentificarea si semnarea documentelor on-line, fara a mai fi necesara vizita la cabinetul notarial, arhivarea electronica, facturarea electronica.

Pentru a deveni furnizor de servicii de marcare temporala, orice persoana interesata are obligatia de a notifica ANRCTI cu 30 de zile inainte de inceperea activitatii. In acelasi timp cu notificarea, furnizorii de servicii de marcare temporala au obligatia de a comunica ANRCTI informatiile referitoare la procedurile de securitate pe care le vor folosi, masurile pe care le vor aplica pentru protectia datelor cu caracter personal, precum si orice alte informatii solicitate de Autoritate. La inceperea activitatii, furnizorul trebuie sa dovedeasca faptul ca detine deja calitatea de operator de date personale.

Furnizorii trebuie sa notifice ANRCTI cu 30 de zile inainte de a modifica procedurile de securitate declarate. Aceste modificari se pot opera fara notificarea prealabila a ANRCTI numai in cazurile de urgenta, atunci cand securitatea serviciilor de marcare temporala este afectata, urmand ca furnizorul sa comunice apoi in termen de 24 de ore Autoritatii modificarile efectuate si justificarea acestora.

Furnizorii trebuie sa dispuna de mijloace financiare si de resurse materiale, tehnice si umane care sa garanteze securitatea, fiabilitatea si continuitatea serviciilor oferite si sa dispuna de instrumente financiare asiguratorii pentru acoperirea prejudiciilor pe care le-ar putea cauza cu prilejul desfasurarii activitatilor legate de marcarea temporala.

Asigurarea se realizeaza fie prin subscrierea unei polite de asigurare la o societate de asigurari, fie prin intermediul unei scrisori de garantie din partea unei institutii financiare de specialitate.

Proiectul privind aprobarea Normelor tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii nr. 451/2004 privind marca temporala poate fi consultat pe pagina de internet a ANRCTI, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 7 februarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri